Brexit nu echt een feit: doe de Brexit Impact Scan

31 januari 2020

Op 31 januari is het zo ver: het Verenigd Koninkrijk stapt nu echt uit de Europese Unie. Wat betekent dat voor Nederlandse overheden, zoals de waterschappen? Daarvoor is er de Brexit Impact Scan voor overheden.

Deze scan is in 2018 geïntroduceerd door Kenniscentrum Europa decentraal. De impactscan helpt overheidsorganisaties om zich voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van de Brexit. Het kenniscentrum heeft de Brexit Scan nu geactualiseerd. In deze actualisatie wordt rekening gehouden met de nieuwe situatie na 31 januari.

Overgangsperiode

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben in het zogenaamde terugtrekkingsakkoord afspraken gemaakt over de Brexit. In dit akkoord is een overgangsperiode afgesproken tot en met 31 december 2020.

Mogelijke scenario’s

Tijdens deze periode wordt onderhandeld over de toekomstige betrekkingen tussen het VK en de EU. De impactscan is aangepast op de situatie tijdens de overgangsperiode en de mogelijke scenario’s na de overgangsperiode. Als er nieuwe afspraken worden gemaakt, wordt de impactscan daarop aangepast.

Impact Brexit

De Brexit heeft grote gevolgen voor overheidsorganisaties in Nederland. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten om maatregelen te treffen en vast te stellen welke impact het aflopen van de overgangsperiode op overheden heeft. Overheden die de scan al hebben gedaan wordt aangeraden om de scan nogmaals te doen.

De scan is te vinden op brexitimpactscan.europadecentraal.nl.

De Brexit Impact Scan voor overheden is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties door Kenniscentrum Europa decentraal.

Foto door Artem Beliaikin via Pexels

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn