Het tuinseizoen gaat weer van start

14 februari 2020

Hoewel het stormachtige weer van februari nog niet meteen uitnodigt tot tuinieren, gaat het tuinseizoen deze maand officieel van start. De waterschappen vinden biodiversiteit belangrijk en helpen met tips voor een watervriendelijke tuin.

regenton
regenton

Tuinieren is leuk, maar vaak ook lastig. Ons Nederlandse klimaat is grillig. Soms is het weken lang kurkdroog omdat er geen spatje regen valt. En dan regent het opeens weer weken achter elkaar en staan de plassen in de tuin.

Tegel eruit…

Regenwater opslaan of juist afvoeren is belangrijk om overlast en schade te voorkomen. Iedereen kan hier letterlijk een steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door de tuin niet te verstenen, maar te vergroenen: tegel eruit, groen erin!

… bos erin

Wie het groter aan wil pakken haalt de tegels uit de tuin en plant een bos: een Tuiny Bos. Zo’n bos in de tuin is ongeveer 6 vierkante meter, makkelijk zelf aan te leggen en helpt de tuin koel te houden en droogte tegen te gaan. Daarnaast is het een fijne plek voor bijen, vogels en insecten, en wordt de biodiversiteit dus verbeterd.

Natte Krat

Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en het hoogheemraadschap van Delfland ondersteunen het initiatief de Natte Krat. Dat is een plantenbak die regenwater buffert. De Natte Krat kan 400 tot 500 liter water opvangen en wordt direct aangesloten op de regenpijp. Daarmee hebben de planten genoeg water voor 4 droge weken.

Bewustzijn vergroten

Dankzij de Natte Krat wordt de stedelijke omgeving groener. Maar de krat heeft ook een voorbeeldfunctie. Omdat hij zo opvalt, vergroot hij het bewustzijn bij bewoners. Doel is dan ook om dit jaar zoveel mogelijk natte kratten te plaatsen op prominente plaatsen in Zuid-Holland.

Tips om jouw tuin watervriendelijker te maken

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn