Jongeren tijdens Climate Adaptation Summit: “Geef ons een stem in onze toekomst”

26 januari 2021

Op 22 januari presenteerden jongeren van over de hele wereld de Global Youth Call to Action tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference. Ook het Jeugdwaterschap was aanwezig en onderschrijft de oproep. De call to action werd vervolgens op 25 januari besproken op de Climate Adaptation Summit door wereldleiders. Nationale jeugddijkgraaf Judith Meurs: “Doe hier iets mee. Geef ons een stem.”

Meurs is samen met Mick de Kruijff nationale jeugddijkgraaf, de voorzitters van het Jeugdwaterschap. Als jeugddijkgraven vinden ze klimaatadaptatie belangrijk en daarom waren ze 22 januari aanwezig bij de presentatie van de Youth Call to Action. Dat was tijdens de Youth for Climate Adaptation Conference over klimaatadaptatie op 22 januari in Groningen, waarbij jongeren van over de hele wereld (online) samen kwamen in een digitale omgeving. Daar bespraken ze hun inbreng op de Climate Adaptation Summit op 25 en 26 januari.

Wat staat er in de Call to Action?

De jongeren roepen overheden op om aandacht te besteden aan bewustwording onder jongeren. Bijvoorbeeld door educatie over klimaatadaptatie en klimaatverandering. Ook zouden overheden jongeren meer moeten betrekken bij besluiten die hun toekomst aangaan. Meurs sluit zich daarbij aan: “Doe hier iets mee. Geef ons een stem en een beetje macht om onze toekomst mee te helpen bepalen.”

Meurs legt uit hoe de jeugdoproep tot stand is gekomen: “Een kopgroep van jongerenorganisaties over de hele wereld heeft deze Call to Action opgesteld. Het is belangrijk dat we als jongeren onder elkaar hier afspraken over maken.”

Wat doet het Jeugdwaterschap?

Het Jeugdwaterschap is een groep jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Het belangrijkste doel van het Jeugdwaterschap is om jongeren bij het werk van de waterschappen te betrekken. Het Jeugdwaterschap zet zich ook in om jongeren bewust te maken over de gevolgen van klimaatverandering voor water, zoals droogte en overstromingen. Ze geven bijvoorbeeld gastlessen, waarbij ze gebruikmaken van games.

Meurs schreef eerder al haar profielwerkstuk over klimaatverandering. “Ik ben echt in de feiten gedoken. Je ziet de impact van klimaatverandering nu al. Als we zo doorgaan, maar zelfs als we nu maatregelen nemen, blijft de impact groot. We moeten bepaalde grenzen stellen.”

Bekijk de volledige Global Youth Call to Action

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn