Rioolwater van 10 miljoen mensen onderzocht op coronavirus

19 augustus 2020

Het RIVM onderzoekt sinds april rioolwatermonsters van rioolwaterzuiveringsinstallaties op de aanwezigheid van het coronavirus. In de afgelopen periode is het aantal meetpunten waar het RIVM rioolwater onderzoekt uitgebreid van 29 naar 80. De waterschappen zijn blij op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van het coronavirus.

80 meetpunten betekent dat iedere week het rioolwater van ongeveer 10 miljoen mensen in Nederland op het coronavirus wordt onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn vanaf 19 augustus te vinden op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Virus detecteren

“Zo blijkt rioolwater weer meer dan alleen afvalwater”, zegt Sander Mager, bestuurslid van de Unie van Waterschappen. “We winnen al energie en grondstoffen terug uit afvalwater. Maar nu kunnen we dus ook de verspreiding van het coronavirus detecteren. Zo dragen we bij aan de bestrijding van het virus.”

Waterschappen nemen monsters

De waterschappen nemen de monsters op hun rioolwaterzuiveringsinstallaties en stellen ze graag beschikbaar aan het RIVM. Het coronavirus kan immers worden gedetecteerd via rioolwater en geeft relevante informatie over de verspreiding ervan.

RIVM brengt corona-trend in beeld

Het RIVM bepaalt via wetenschappelijke onderbouwing wat nodig is om de corona-trend goed in beeld te brengen. Zij doen de analyses van de rioolwatermonsters en interpreteren de gegevens. Het aantal meetlocaties wordt geleidelijk opgebouwd. Het RIVM, het ministerie en de waterschappen zijn daarover in gesprek.

Meer informatie op de website van het RIVM

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn