Uitbesteden van IT-activiteiten: hoe pak je dat aan?

6 januari 2020

Bij de waterschappen worden steeds meer IT-diensten uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Handig, maar er komt veel bij kijken en er zijn veel waterschappers nodig om dit proces van outsourcing in goede banen te leiden. Op 28 januari was er daarom de praktijksessie Outsourcing van IT-activiteiten.

Charlotte Contreras León-Dunnink is beleidsadviseur Bestuurlijk-Juridische Zaken van de Unie van Waterschappen en een van de organisatoren. “Steeds meer organisaties besteden hun IT-activiteiten uit”, zegt ze. “Een logische stap. Want het is goed om je als organisatie vooral bezig te houden met de zaken waar je goed in bent: je kerntaken. Maar outsourcing heb je niet van de ene op de andere dag geregeld. Er komt veel bij kijken. Daarom organiseren we deze sessie.”

Afspreken en vastleggen

Er zijn veel mensen betrokken bij outsourcing. De inkoper van het waterschap zoekt de leveranciers, de IT’er kijkt naar de technische kant, de jurist naar de ‘haken en ogen’. Contreras León: “Als je bijvoorbeeld het maken van een app uitbesteedt, wie is dan auteursrechtelijk de eigenaar van de software? Het waterschap, de app-bouwer, of allebei? Dat moet je van te voren goed afspreken en vastleggen. Want als het waterschap iets aan de app wil veranderen, maar de ontwikkelaar van de app is auteursrechtelijk de eigenaar, dan heb je een probleem.”

Digitalisering is van iedereen

Daarom is volgens Contreras León digitalisering niet iets van de IT-afdeling alleen. “Iedere vezel van de organisatie heeft ermee te maken. Het is dus belangrijk om met elkaar te communiceren en multidisciplinair te werken. Dat klinkt gemakkelijk, maar je praat al snel langs elkaar heen. Iedereen heeft z’n eigen perspectief en z’n eigen jargon. Je moet leren om met elkaar in gesprek te gaan. En daarvoor is echte samenwerking de sleutel tot succes.”

Dat was ook het uitgangspunt van de praktijksessie Outsourcing op 28 januari. Met juristen, IT’ers, inkopers en beleidsadviseurs werd samen gekeken naar het uitbesteden van IT-activiteiten. Aan wie besteed je de IT-activiteiten uit? Hoe beperk je de afhankelijkheid van de leverancier? Hoe zorg je ervoor dat de continuïteit van je dienstverlening niet in gevaar komt? Zomaar wat vragen die tijdens de sessie aan de orde kwamen.

Meer informatie

De sessie werd georganiseerd door Charlotte Contreras León-Dunnink en Andrea Westendorp, adviseur Juridische Zaken bij waterschap Drents Overijsselse Delta. Voor meer informatie over dit onderwerp stuur een mail  naar cdunnink@uvw.nl.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn