Veilig zwemmen, ook in coronatijd

11 mei 2020

Op 1 mei is het zwemseizoen weer van start gegaan. Vanwege het coronavirus gelden er dit jaar een aantal regels zodat iedereen veilig kan zwemmen. Alle actuele informatie is te vinden op zwemwater.nl of in de zwemwaterapp.

Op iedere zwemlocatie moeten de hygiëneregels in verband met het coronavirus toegepast worden. Het kan daarom zijn dat bepaalde locaties beperkt open zijn of zelfs helemaal dicht gaan. Dat bepalen de veiligheidsregio’s.

Vooraf controleren

Check voor je gaat zwemmen of er bij een zwemlocatie bepaalde voorwaarden gelden vanwege het coronavirus. Is de locatie wel open? Is er voldoende parkeergelegenheid? Is het sanitair beschikbaar? Is er een maximum aantal bezoekers dat naar binnen mag? Deze informatie staat op zwemwater.nl en op de zwemwater-app.

Zwemwater goed en veilig

Waterschappen zorgen er zoals altijd voor dat de waterkwaliteit op orde is. Het zwemwater is momenteel goed en veilig. De waterschappen blijven de waterkwaliteit monitoren. Goed om te weten: er is geen bewijs dat het coronavirus zich verspreidt via water. Het RIVM en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) bevestigen dit. Het virus wordt vooral verspreid door hoesten, niezen of praten.

Ga naar een officiële zwemlocatie

Een officiële zwemlocatie is een door de provincie aangewezen plek voor zwemmen in oppervlaktewater. Op deze plekken controleren de waterschappen de waterkwaliteit tijdens het zwemseizoen (tussen 1 mei en 1 oktober) regelmatig. De waterkwaliteit moet daar voldoen aan de eisen die de Europese Zwemwaterrichtlijn. Bij een locatie die niet officieel is aangewezen wordt de kwaliteit van het zwemwater niet gecontroleerd.

Zwemwater-app

In de gratis zwemwater-app staat een overzicht van alle officiële zwemlocaties in Nederland. Per officieel aangewezen zwemlocatie is te zien wat de kwaliteit van het zwemwater is, wanneer de kwaliteit voor het laatst is gecontroleerd en wanneer er weer een controle is. Ook zie je of een locatie mogelijk gesloten is. De app is een initiatief van de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het Interprovinciaal Overleg.

> Download de gratis zwemwater-app voor Apple of Android

> Belangrijke informatie van de Rijksoverheid over het coronavirus

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn