Waterschappen doen mee aan World Cleanup Day

18 september 2020

Op 19 september vindt de grootste opruimactie van het jaar plaats: de World Cleanup Day. In maar liefst 180 landen ter wereld wordt zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. Een aantal waterschappen doet ook mee. Want opgeruimd staat niet alleen netjes: ook het waterleven en de volksgezondheid hebben baat bij schone rivieren, sloten en beken.

Zo gaat waterschap Limburg samen met particulieren en bedrijven de mouwen opstropen om de Maas plasticvrij te maken: de Maas Cleanup. Op ruim 25 locaties langs de Maas kunnen mensen meehelpen. Met de Maas Cleanup wil het Limburgse waterschap niet alleen opruimen maar ook zwerfafval voorkomen.

Last van plastic

Arnold Jansen, lid van het dagelijks bestuur bij waterschap Limburg: “Onze boodschap is: wat er aan vervuiling niet in zit, hoeven wij er ook niet uit te halen. Het zou goed zijn als iemand meteen ziet welke enorme gevolgen het heeft als hij een stuk plastic in de natuur gooit. In de hele waterketen heb je daar last van. Zo iemand zou moeten zien wat het ons als samenleving kost om dat stuk plastic op te ruimen of uit het afvalwater te halen. Echt, die kosten zijn immens. En schoon water is zo belangrijk.”

Vangst van de maand

Op World Cleanup Day start waterschap Amstel, Gooi en Vecht de publiekscampagne ‘Vangst van de maand’. Daarmee worden mensen bewust gemaakt van de plastic soep in de Amsterdamse grachten. Het waterschap presenteert zo op een ludieke manier het plastic dat door de Bubble Barrier naar boven wordt gehaald.

Bubble Barrier

De Bubble Barrier is een luchtbellenscherm dat op een vernieuwende manier plastic uit de Amsterdamse grachten haalt. Zo moet worden voorkomen dat grachtenplastic richting de Noordzee stroomt. Sander Mager, bestuurder bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en ook bestuurslid bij de Unie van Waterschappen: “Plastic in ons water is een steeds groter probleem. Het heeft grote effecten op de kwaliteit van ons water, en op alles wat in of bij het water leeft.” Iedereen kan zaterdag meehelpen om plastic op te ruimen. Bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt er een drijfvuilboot van Waternet waar opgeviste troep kan worden ingeleverd.

Rommel uit de Dommel

Bij waterschap De Dommel gaan ze in Boxtel zoveel mogelijk rommel uit de rivier de Dommel halen. Vanaf de kant én in kano’s vanaf het water. Zo zorgen de deelnemers ervoor dat er in de Dommel in Boxtel geen zwerfafval meer te vinden is.

Ook meedoen?

Er zijn acties door het hele land. Kijk voor meer informatie op worldcleanupday.nl.

Promotiefilmpje van waterschap Amstel, Gooi en Vecht:

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn