Waterschappen participeren in Wereld Vismigratiedag

23 oktober 2020

Op 24 oktober is het Wereld Vismigratiedag. Deze wereldwijde viering is bedoeld om het bewustzijn van de open rivieren en trekvissen te creëren en vindt om het jaar plaats. Ook de waterschappen doen mee.

Op Wereld Vismigratiedag coördineren organisaties uit de hele wereld hun eigen evenement rond het gemeenschappelijke thema: vis, rivieren en mensen. Ook de waterschappen staan tijdens de Week van Ons Water stil bij het belang van open rivieren en vrije migratie van trekvissen.

Speciale activiteiten

Ook waterschappen vinden het belangrijk dat vissen veilig van het ene naar het andere water kunnen zwemmen. Daarom zorgen ze voor vistrappen en visvriendelijke stuwen, sluizen en gemalen. Maar rond deze Wereld Vismigratiedag organiseren verschillende waterschappen ook een aantal speciale activiteiten.

Routekaart voor vismigratie

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft een routekaart voor vismigratie gemaakt. Hierop staan de routes die trekvissen zwemmen en alle vispassages in het waterbeheergebied van Schieland en de Krimpenerwaard. Ook knelpunten die nog niet opgelost zijn. De online kaart is interactief en staat bomvol weetjes. Zo staat er bijvoorbeeld bij elke vispassage hoe zij ervoor zorgen dat vissen een vrije doorgang hebben, hoe dit technisch werkt, welke vissen zoal passeren, enzovoort.

Facebook winactie

Waterschap De Dommel organiseert een Facebook winactie. Deelnemers maken een foto van 1 van de 70 vistrappen in hun gebied. De makers van de 3 beste foto’s winnen de Vissenatlas Noord-Brabant: een boek vol met weetjes over alle vissen die leven in de Brabantse beken.

Podcast ‘Water Leeft!’

Het Hoogheemraadschap van Rijnland besteedt in een speciale aflevering van de podcastserie ‘Water Leeft!’ aandacht aan vismigratie. In de podcast is te horen hoe de aal na een zwemtocht van duizenden kilometers de Nederlandse polder bereikt. Bekijk hoe de vismigratie van zout water naar zoet water in Halfweg verloopt. En in deze animatiefilm wordt duidelijk hoe een vispassage werkt.

Kleurwedstrijd voor kinderen

Waterschap Aa en Maas heeft speciaal voor de Vismigratiedag een kleurplaat voor kinderen laten maken. De mooiste tekening wordt beloond met 4 entreekaartjes voor het Nederlands Watermuseum in Arnhem. Download de kleurplaat.

De internationale dag van de vismigratie wordt gecoördineerd door de World Fish Migration Foundation.

Zie ook: Rijkswaterstaat en de waterschappen brengen vistrektocht in beeld

Op de foto: de vistrap bij de Hooidonkse Watermolen in de omgeving van Eindhoven/Nuenen (foto van waterschap De Dommel)

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn