Zomers weer, veilig zwemmen

30 juli 2020

Met het zomerse tot tropische weer op komst dit weekend is niets fijner dan verkoeling zoeken in een zwemplas of riviertje. Maar waar moet je op letten? Waar is het veilig om te gaan zwemmen?

In Nederland zijn ruim 700 officiële zwemlocaties. Op die plaatsen wordt in de periode van 1 mei tot 1 oktober de waterkwaliteit regelmatig gemeten. Ook is er op deze locaties een beheerder die toeziet op de veiligheid. Bij deze officiële zwemlocaties kun je veilig zwemmen en daarom adviseren de waterschappen om alleen naar officiële zwemlocaties te gaan.

Waar vind je een officiële zwemlocatie?

Op de gratis zwemwaterapp en de bijbehorende website Zwemwater.nl vind je een overzicht met alle officiële zwemlocaties. Hier staat ook aangegeven welke voorzieningen er op de zwemlocatie aanwezig zijn. Ook zie je per locatie wat de kwaliteit van het zwemwater is, wanneer de waterkwaliteit voor het laatst gecontroleerd is en wanneer er weer een controle is. En of een locatie mogelijk gesloten is.

Zwemwater momenteel goed en veilig

Het zwemwater op de officiële zwemlocaties is momenteel goed en veilig. De waterschappen blijven de waterkwaliteit monitoren.

Coronamaatregelen rond zwemlocaties

Het coronavirus is het land nog niet uit. Vermijd daarom drukte en geef elkaar de ruimte. Zorg dat je altijd op 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen kunt blijven. Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders zwemmen waar minder mensen zijn.

Waar mag je zwemmen?

In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.

De zwemwaterapp is een initiatief van de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het Interprovinciaal Overleg.

Uitgebreide tips over veilig zwemmen en gezondheidsrisico’s via Zwemwater.nl

Actuele informatie van de Rijksoverheid over het coronavirus

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn