Waterbeheer – Zonder geschiedenis geen toekomst

Bijeenkomst
Datum: 28 september 2023
Tijd: 14:00 - 17:00
Locatie: Waterschapshuis Rivierenland, Tiel
Organisatie: Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), Stichting Schilthuisfonds (SSF) en de Vereniging voor Waterstaatsgeschiedenis

Minisymposium georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Waternetwerk (KNW), Stichting Schilthuisfonds (SSF) en de Vereniging voor Waterstaatsgeschiedenis, over het belang van historische waterkennis voor hedendaags en toekomstig waterbeheer, en de ontwikkeling van een lange termijn visie.

Hoe werken historische gebeurtenissen en keuzes door naar het heden en de toekomst? Welke kennis uit het verleden is nu – opnieuw – actueel voor de uitdagingen van vandaag? Vier sprekers gaan daarover met ons in gesprek.

Het verleden is soms actueler dan gedacht

Tijdens dit minisymposium nemen de sprekers ons mee naar inzichten en maatregelen die destijds gebruikt werden, oa rond waterschaarste en waterveiligheid. Naar stedelijk water vóór de introductie van de waterleiding, en gebruik van oa regenwater. Naar de strijd tegen het water, met de kwetsbaarheid en veerkracht van gemeenschappen. Naar de naoorlogse schaalvergroting van de waterschappen, en de lessen die we daaruit ook nu nog kunnen trekken.

Sprekers

Petra van Dam (VU Amsterdam), Herman Havekes (Universiteit Utrecht/Unie van Waterschappen), Lotte Jensen (RU Nijmegen) en Milja van Tielhof (Huygens Instituut, KNAW).

Programma

13:30 Inloop
14:00 Welkom door dagvoorzitter Monique Bekkenutte

  • ‘Kwetsbaarheid en trots – de Nederlandse strijd tegen het water door de eeuwen heen’ – door Lotte Jensen (RU Nijmegen)
  • ‘Stedelijk water voor de introductie van de waterleiding: lokaal, decentraal, en ook duurzaam?’ – door Petra van Dam (VU Amsterdam)
  • ‘De waterhuishouding van een kindertehuis: wat kunnen we hiervan leren?’ – door Milja van Tielhof (Huygens Instituut, KNAW)
  • ‘De naoorlogse schaalvergroting van de waterschappen’ – door Herman Havekes (Universiteit Utrecht/Unie van Waterschappen

16:15 Discussie met de zaal
16:30 Napraten met en hapje en drankje

> Lees verder voor het uitgebreide programma, sprekers en toelichting

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 28 september van 14:00-17:00 uur
Waar: Waterschapshuis Rivierenland, Tiel
Kosten: gratis

Aanmelden kan via het registratieformulier.

neem bij vragen contact op met: KNW-bureau via info@waternetwerk.nl of 070-3222765.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn