Waterveiligheid

Veilig wonen, werken en recreëren in Nederland, grotendeels onder de zeespiegel: om dat mogelijk te maken, werken de dijkwerkers van de 21 waterschappen dagelijks met passie aan het onderhoud en beheer van de 3.700 kilometer aan dijken, stuwen en gemalen die ons land rijk is. Hiervoor wordt ambachtelijke kennis gecombineerd met de hightech en innovaties van vandaag. Naast het beheer en onderhoud aan dijken werken de waterschappen samen met Rijkswaterstaat aan de grootste Nederlandse dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken: het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).
dijkinspectie voor waterveiligheid

Zonder dijk geen woonwijk

Zonder dijken, stuwen, gemalen en waterbergingsgebieden overstroomt een groot deel van Nederland. Het werk van de 21 Nederlandse waterschappen is daarom een belangrijke motor voor de economie en leefomgeving. Landen uit de hele wereld laten zich inspireren door het unieke Nederlandse waterbeheer onder de zeespiegel.

Nederland veilig houden

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en daalt de bodem. Dit heeft een grote invloed op de waterveiligheid van ons land, zo tonen onder meer de IPCC-rapporten van de VN en de klimaatscenario’s van het KNMI. Daarnaast raken diverse andere transities waterveiligheid. Er is veel druk op de beperkte ruimte in Nederland door andere opgaven in het fysieke domein. Waterveiligheid vraagt om voortdurende aandacht.

Klimaatneutraal werken aan waterveiligheid

Het is de ambitie van de waterschappen om hun werk voor waterveiligheid zo klimaatneutraal en circulair mogelijk te doen. Altijd nemen zij de levensduur van dijken, keringen en de materialen mee in de beheer-, onderhoud- en versterkingsmaatregelen. Daarbij innoveren ze veel om de kosten te drukken en zo slim en doelmatig de gezamenlijke middelen te besteden. Daarnaast letten ze bij versterking op ruimtelijke inpassing en kwaliteit, en proberen de waterschappen zoveel mogelijk andere opgaven in hetzelfde gebied mee te nemen in samenwerking met de gebiedspartners.

Blijven innoveren: bloemrijke dijken

Behalve het bouwen en onderhouden van de dijken, spannen de waterschappen zich in om meer groen en bloemen op de dijken te laten groeien. Daarmee bieden de dijken ruimte aan biodiversiteit. Bovendien: hoe meer plantensoorten er op een dijk groeien, des te steviger de dijk. Een bloemrijke dijk is dus ook een veilige dijk.

Wat doet de Unie van Waterschappen aan waterveiligheid?

De Unie van Waterschappen oefent invloed uit op de ontwikkeling van (inter)nationaal beleid en wet- en regelgeving. Zo zorgt de Unie ervoor dat het beleid voor de waterschappen uitvoerbaar is en past bij de verantwoordelijkheden van de verschillende overheden. Namens de 21 waterschappen overlegt de Unie met het Rijk en diverse partijen. Dit om tot een goede uitvoering te komen van de belangrijke taak om voldoende bescherming bieden tegen overstromingen. Zo zijn we onder andere deelnemer in het kernteamoverleg zeespiegelstijging. Ook vertegenwoordigt de Unie de waterschappen in overleggen met het Rijk over uitvoerbaar beleid en de financiën van het HWBP. De Unie faciliteert afspraken tussen waterschappen zoals het Kader Zorgplicht en de omgang met regionale keringen.

Jeroen Haan is als Unie-bestuurslid verantwoordelijk voor het onderwerp waterveiligheid. Hij is samen met de directeur-generaal van Rijkswaterstaat voorzitter van het programmabestuur HWBP. Het bestuurslid wordt geadviseerd door beleidsadviseurs van de waterschappen en de standpunten worden bepaald via de Uniecommissie Waterkeringen (CWK) en de bijbehorende werkgroep Waterkeringen.

> Bekijk bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) hoe de waterschappen samen met andere organisaties dagelijks de waterveiligheid in Nederland regelen


Medewerkers bij dit thema

Beleidsadviseur Waterveiligheid
Beleidsadviseur Waterveiligheid
Communicatieadviseur
Beleidsadviseur WBI / HWBP