Transcript: InfraTech 2023 - Future Friday
Marianne Krug van de Unie van Waterschappen komt in beeld. Ze zegt:
"Dit is de laatste dag op Infratech en die staat in het teken van Future Friday. En dat betekent dat het eigenlijk in het teken staat van innovatie en digitalisering. We hebben mooie voorbeelden van waterschappen die werken met drones onder water, maar ook boven water. We hebben VR-brillen en we kunnen dat vandaag allemaal laten zien."
We zien mensen met VR-brillen rondkijken.
Richard Andringa van waterschap Vechtstromen komt in beeld. Hij zegt:
"De digitale transformatie gaat over de transformatie van onze primaire processen en dat is heel belangrijk, omdat het een manier is om onze opgaven voor elkaar te krijgen. Onze opgaven nemen enorm toe door de klimaatverandering, toenemende eisen aan de waterkwaliteit en de duurzaamheidsambities. En dat vraagt zoveel... dat kunnen we niet op een autonome manier. En met gebruikmaking van datatechnologie kunnen we daar veel meer versnelling krijgen en het beter en makkelijker voor elkaar krijgen. Dat is natuurlijk best spannend, want we doen het werk al 700 jaar.
Maar ik zie wel dat je ook meer jonge mensen binnenkrijgt. We hebben bijvoorbeeld een programma waar we ook trainees opleiden met data te werken en met data-engineering. Ja, dan krijg je hele enthousiaste mensen met nieuwe kennis binnen en die nemen de anderen ook echt een beetje mee.
Dat gaat stapsgewijs en soms is dat spannend. Eigenlijk lukt dat toch heel goed.”
Michiel Hofman van hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard komt in beeld. Hij zegt:
“Wat hier echt nieuw is eigenlijk is dat we meer in systemen kunnen kijken en kunnen bedenken als we acties in het veld doen: welk effect had dat nu eigenlijk? Als voorbeeld: als je de waterstanden, de peildata, als je die in je dataplatform zet, dan kun je ze analyseren en dan denk je voorafgaand aan een regenbui: misschien moeten we de pompen vast aanzetten. Dan kun je achteraf kijken: had het effect en had het het effect dat we hadden verwacht? In plaats van dat je de dag later alleen maar naar de actuele waterstand kijkt."
Marianne Krug van de Unie van Waterschappen zegt:
“Het was onze eerste InfraTech. We hebben ontzettend veel aanloop gehad. Heel veel ontmoetingen, heel veel bijzondere gesprekken. We hebben kunnen laten zien dat we een aantrekkelijke werkgever zijn. We hebben kunnen laten zien dat we een duurzame opdrachtgever zijn. Mooie projecten die we als waterschappen doen, waarbij ook de samenwerking met de markt ontzettend belangrijk is. Ik ben ontzettend tevreden over deze vier dagen.”
Transcript: InfraTech 2023 - (Ga) Aan de slag!
We zien de ingang van Rotterdam Ahoy. Daarna zien we studenten die van een roltrap afkomen. Luuk van Beelen van de Unie van Waterschappen komt in beeld en zegt: "Het is dag drie vandaag dat we op InfraTech staan en het thema van vandaag is ‘Aan de Slag bij de Waterschappen’. We hebben echt ingezet op dat we een aantrekkelijke werkgever zijn. We hebben daarbij ook studenten uitgenodigd om ze in aanraking te laten komen met het waterschapswerk en wat dat nou eigenlijk inhoudt.
We zien studenten in een zaal zitten. Iemand is aan het presenteren. Dan komt Anne-Sophie van Oosterom van het hoogheemraadschap van Rijnland in beeld en zegt: "Vanochtend mocht ik mijn presentatie geven en mijn doel was vooral om de studenten te vertellen over het werk wat ik doe, maar ook om het enthousiasme te delen van hoe leuk ik het werk vind bij het waterschap en de dijkversterkingen die ik mag uitvoeren.”
Student Eline van Loon komt in beeld en zegt: "Ik vind water wel echt een leuk onderwerp, maar ik had niet echt een idee hoe het is om daar te werken. En dat is wel duidelijker geworden, ja.”
Student Isabelle Chessa zegt: "Ik heb heel lang gezegd dat ik het niet wilde, maar eigenlijk ben ik vanochtend wel een beetje geïnspireerd om het misschien toch wel te doen, omdat het dus ook een beetje overlap heeft met een stukje biologie. Ik vond biologie altijd heel interessant op de middelbare school. Maar ja, nu ben ik toch iets heel technisch aan het doen. Ik zou het wel leuk vinden om misschien ooit in de toekomst weer een beetje die biologie terug te brengen in mijn carrière of mijn werk. En dat zou bij de waterschappen dus blijkbaar heel mooi kunnen."
Student Lars Dijkhuizen zegt: "De indruk die ik van ze heb gekregen is dat je dus heel erg gericht met een opdracht bezig bent, maar dat je vooral ook je omgeving goed moet bespreken en dat je eigenlijk met heel veel verschillende ideeën kunt kijken naar de beste oplossing.”
Student Eline van Loon zegt: "Van dag tot dag weet ik niet echt of het echt superspannend is zeg maar, en daar ben ik misschien ben ik wel een beetje naar op zoek. Naar het buitenland en zo. Maar ja, de werkomstandigheden lijken met dan wel weer heel fijn. En ja, je doet wel echt iets goeds, dus je beschermt mensen dus dat is dan wel weer heel leuk.”
In beeld verschijnt de tekst: "En ook het buitenland behoort tot de mogelijkheden."
Luuk van Beelen van de Unie van Waterschappen zegt: "Nou, ik heb zelf het idee dat het waterschap zich heel erg op de achtergrond houdt en echt een soort dienende rol heeft. En dat daardoor heel veel mensen eigenlijk niet heel goed begrijpen wat het waterschap nou zelf doet. En juist door onszelf hier te presenteren, van joh, dit is het waterschapswerk, dit is wat we doen, we zijn één van de oudste organisaties en wij zijn zo integraal in Nederland, dat je wel een soort van bewustzijn creëert bij de studenten. En dat ze ook echt zoiets hebben van o, dit is echt heel gaaf werk, ze zijn heel vooruitstrevend eigenlijk. Ik denk dat het echt ideaal is dat we hier staan en onszelf gewoon kunnen presenteren in dat opzicht.”
Transcript: InfraTech 2023 - Samenwerkingswoensdag
Je ziet de ingang van beurslocatie Rotterdam Ahoy. Mensen lopen naar binnen. Je ziet mensen op een beursstand met elkaar praten.
Marjolein Witteveen van de Unie van Waterschappen komt in beeld en zegt: "Ja, we zijn bij InfraTech, de tweede dag. Gisteren hadden we duurzame dinsdag. Vandaag hebben we als thema: samenwerking met de markt. Dat vinden we hartstikke belangrijk, want alleen samen met de markt kunnen we onze opgaven realiseren."
Eddi Ottens van waterschap Noorderzijlvest zegt: "Wat uiteindelijk de kracht van de samenwerking is, is dat je dus gezamenlijk met andere partijen gaat kijken wat de mogelijkheden zijn. Eerst was het altijd zo dat je als waterschap wel wist hoe het dan moest. Je maakt een plan, je zet een bestuurder nog ergens op een podium, die legt het nog een keertje uit en je geeft aan dat je volgende week gaat beginnen. Het ging al heel snel op die manier. En aan de andere kant is het dus zo dat we in deze fase hebben gezegd van: nee, we hebben een opgave, we moeten wat doen als waterschap, we moeten maatregelen treffen ten aanzien van klimaatverandering en bodemdaling. Maar we weten nog niet hoe. En help ons en denk met ons mee. En misschien zijn er nog wel andere ideeën en wensen die ook belangrijk zijn en die je samen op kunt pakken.”
In beeld verschijnt de tekst: "Vandaag werd ook de projectenkalender gepresenteerd."
Jibbe Tobben van PAUW zegt: “Als je zicht hebt op wat er aan projecten aankomt, dan is voor marktpartijen ook het perspectief in beeld om te innoveren. En de projectenkalenderis niet uitsluitend in het belang van de marktpartijen, maar ook voor de waterschappen zelf."
Vincent Lokin van de Unie van Waterschappen zegt: "Zojuist is de geactualiseerde projectenkalender van de Samenwerking Waterschapswerken aan mij overhandigd. Nou ja, die naam is denk ik wel duidelijk. De kalender is een lijst met projecten die we in de pijplijn hebben voor de komende jaren. Dat is informatief voor de markt. Dan weten zij wat eraan komt en dan kunnen ze zich daarop voorbereiden. Kunnen ze zorgen dat ze op tijd klaar staan om hun aanbiedingen uit te brengen."
Maartje Wise van Royal Haskoning DHV zegt: "Dat de waterschappen die moeite hebben gestopt en de transparantie hebben gegeven om die projectenkalender met elkaar op te zetten is voor ons ook heel fijn.Wij zien de projecten aankomen. We kunnen onze offerteteams oplijnen. We kunnen onze projectteams die de projecten hopelijk uit gaan voeren ook al vrijmaken. En op deze manier kunnen we beter anticiperen."
Marjolein Witteveen van de Unie van Waterschappen zegt: "Hartstikke leuk om te zien dat de gesprekken echt loskomen hier op het plein. Het is druk bezocht. We hebben lekkere koffie, dat is altijd goed. We zijn heel blij dat we nu op InfraTech staan, dat we kunnen laten zien wat we doen. Dat we kunnen laten zien dat we er zijn en dat we gewoon hartstikke mooi werk in de aanbieding hebben. Dus kom vooral langs!"
Transcript: InfraTech 2023 - Duurzame dinsdag
Je ziet de ingang van beurslocatie Rotterdam Ahoy. Er wordt een toegangsticket afgescheurd. Mensen lopen naar binnen. Je ziet mensen op een beursstand met elkaar praten.
Henkjan Vermeer van de Unie van Waterschappen komt in beeld. Hij zegt: “We zijn hier vandaag op InfraTech en achter mij staat het waterschapsplein. Het waterschapsplein is de plek waar de 21 waterschappen in Nederland zich presenteren aan de markt en de andere opdrachtgevers.”
In beeld verschijnt de tekst: “En vandaag was het duurzame dinsdag.”
In beeld komt Erik Wagener van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hij zegt: “Duurzaamheid is eigenlijk niet meer weg te denken in de aanpak echt in de praktijk van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Ik heb net ook bij mijn inleiding gezegd: het is niet meer een ambitie of een uitdaging, het is echt praktijk aan het worden. Dus de kunst is nu om elkaar te bestuiven als het ware in hoe je dat gewoon praktisch doet. Er zijn een paar hele mooie voorbeeld gepresenteerd op het gebied van emissieloos bouwen of het toepassen van gebiedseigen grond. Het Hoogwaterbeschermingsprogrammais echt een programma waar volop kansen liggen om dat gewoon te laten zien.”
In beeld staat de tekst: “En dan is het tijd voor de beurssafari.”
In beeld komt een man met een safariparaplu. Hij zegt: “De komende twee uur gaan we drie bedrijven langs en alle drie de projecten zijn verbonden aan de presentaties die net zijn gegeven door de drie waterschappen. Dus het zijn echt de aannemende partijen die aan de projecten verbonden zijn.”
Tobias Stocker van het bedrijf GMB komt aan het woord. Hij zegt: “De safari is eigenlijk een leuke manier om elkaar ook op de beursvloer te ontmoeten. Zoals we de waterschappen in de projecten ontmoeten, waar we eigenlijk gezamenlijk toch op reis zijn naar emissieloos werken, naar circulair werken. Wat we mee proberen te geven is hoe wij met dat complexe onderwerp worstelen en waar we de eerste successen boeken. Maar ook wat zij kunnen doen als opdrachtgever zijnde: het versnellen van zowel de energie als de materialen alsook de ecologische transitie.”
Wilbert Geuze van Van Oord komt in beeld. Hij zegt: “Momenteel is het zo dat veel machines duurder zijn dan een reguliere machine en de kosten zorgen voor een investering en vaak een extra risico voor een aannemende partij. Dus als daar een bijdrage van is vanuit een opdrachtgever op welke manier dan ook, dan kan dat voor ons een stukje risico wegnemen.
Henkjan Vermeer van de Unie van Waterschappen zegt: “Ik heb al met een paar bedrijven gesproken, en die wilden heel erg graag weten: gaan jullie wel met die opdrachten komen? Ik heb ze gelukkig kunnen verzekeren dat we inderdaad met die opdrachten gaan komen. Dat is voor mij dan al de winst.”