Zeespiegelstijging

Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en dat heeft consequenties voor het waterbeheer en de inrichting van Nederland. Zeespiegelstijging vormt een steeds zwaardere belasting voor dijken aan de kust, maar ook landinwaarts langs rivieren en meren. De eerste resultaten uit het Kennisprogramma Zeespiegelstijging maken duidelijk dat zeespiegelstijging niet alleen een probleem van de toekomst is. Uit het rapport blijkt ook dat het stijgende zeewater in toenemende mate het binnenland instroomt en verzilting veroorzaakt. Dit is de toename van het zoutgehalte in de bodem, het grondwater en het oppervlaktewater. Hierdoor is in de toekomst voldoende en kwalitatief zoetwater niet altijd en overal beschikbaar.
Standpunt:

Nederland moet snel zorgen voor meer ruimte voor water en dijkversterkingen en beter leren omgaan met droogte, verzilting en wateroverlast.

Ook zijn er afspraken nodig over de lange termijn strategie en oplossingen. Dijken zullen in de toekomst hoger en breder moeten worden. Dat gaat veel ruimte en geld kosten. De waterschappen pleiten daarom voor een langetermijnperspectief en een tijdige verhoging van het Deltafonds. Die afspraken liggen tot 2028 vast.

Kennisprogramma Zeespiegelstijging

De zeespiegel stijgt en door klimaatverandering versnelt deze stijging de laatste decennia. In het Kennisprogramma Zeespiegelstijging bundelen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties hun krachten. Ze onderzoeken wat de mogelijke gevolgen van de zeespiegelstijging zijn voor ons land en ze verkennen maatregelen die ons voorbereiden op de gevolgen. Het programma levert kennis waarmee we tijdig keuzes kunnen maken voor de bescherming en inrichting van Nederland. Het programma is een initiatief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Deltacommissaris. Het programma is gestart in 2019 en in 2026 worden de eindresultaten opgeleverd.

De Unie van Waterschappen voert met de waterschappen een verkenning uit naar de effecten van zeespiegelstijging op de regionale watersystemen en waterkeringen. Verder organiseert de Unie bijeenkomsten met de waterschappen en kennisprogramma zeespiegelstijging om kennis en inzichten te delen en onderzoeksresultaten af te stemmen.

Wat doen de waterschappen?

Waterschappen werken met het Rijk en medeoverheden aan waterveiligheid en de zoetwatervoorziening in Nederland. Met de maatregelen voor waterveiligheid beschermen we ons land tegen overstromingen. We anticiperen met behulp van de klimaatscenario’s van het KNMI op de verwachte zeespiegelstijging en andere klimaatveranderingen. Zo blijven we goed beschermd en verwachten we goed voorbereid te zijn op de toekomst en houden wij daarbij ook de zoetwatervoorziening op peil.

Meer informatie over het Kennisprogramma:

> Lees meer over het Kennisprogramma Zeespiegelstijging op de website van het Deltaprogramma
> Lees meer over de recente rapporten van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging


Medewerkers bij dit thema

Beleidsadviseur Waterveiligheid
Beleidsadviseur Waterveiligheid
Communicatieadviseur
Beleidsadviseur WBI / HWBP
Beleidsadviseur water en klimaat