Muskusratten

In 2019 hebben alle waterschappen samen besloten om de muskusrat terug te dringen tot de landsgrens. Voor de beverrat is dit al gelukt.

Aanleiding voor het terugdringen van de muskusrat tot de landsgrens is het verbeteren van de waterveiligheid en de biodiversiteit.

Doel is dat er in 2034 in het binnenland van Nederland geen levensvatbare populatie muskusratten meer is. Dat is het geval als er minder dan 500 muskusratten per jaar worden gevangen. De dieren worden dan voornamelijk nog in de grenszone en langs rivieren en beken gevangen, net zoals dat al voor de beverrat gebeurt.

Er is sprake van een continue instroom van muskus- en beverratten uit Duitsland. In 2024 was deze instroom, door de lange periode van hoog water, meer dan in eerdere jaren. De waterschappen hebben het ministerie van LVVN verzocht om in overleg te gaan met Duitsland om de uitstroom van muskus- en beverratten naar Nederland te voorkomen. De huidige aanpak in Duitsland, met premievangers, werkt niet afdoende. De kosten die de waterschappen moeten maken om de instroom weg te vangen bedraagt op jaarbasis meer dan 5 miljoen euro.          

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn