Waterschappen dragen zorg voor een goede, professionele en klantgerichte digitale dienstverlening. In de Vaarkaart: de ‘bestuurlijke visie op digitale transformatie’ hebben de waterschappen zichzelf als doel gesteld om een betrouwbaar digitaal waterschap te zijn.
Dit betekent:
- Waterschappen zijn een betrouwbare digitale overheid voor inwoners, bedrijven en samenwerkingspartners.
- Waterschappen streven naar een digitaal toegankelijke dienstverlening waarbij rekening wordt gehouden met de eisen uit de wet- en regelgeving. Deze dienstverlening is goed, professioneel en klantgericht.
- Waterschappen werken samen en delen kennis op het gebied van digitale dienstverlening, om zo de digitale dienstverlening in de sector naar een hoger niveau te brengen.
Waterschappen voldoen aan wet- en regelgeving. Aankomende Europese en landelijke wet- en regelgeving wordt tijdig geïmplementeerd.
Dit thema richt zich binnen de Waterschappen op risicogestuurde, transparante besluitvorming en processen, het naleven van wet- en regelgeving, en het waarborgen van continuïteit in de dienstverlening.
Waarom is digitale dienstverlening belangrijk voor de waterschappen?
Waterschappen zijn overheidsorganisaties. Bepaalde producten en diensten worden zowel fysiek als digitaal aangeboden. De wereld wordt steeds digitaler en waterschappen zorgen ervoor dat hun dienstverlening ook mee gaat met de tijd. In de Vaarkaart hebben de waterschappen zichzelf als doel gesteld om risicogestuurd te werken, te zorgen voor transparante besluitvorming en processen, nageleefde wet- en regelgeving en continuïteit in de dienstverlening. Waterschappen zetten in op een goede, professionele en klantgerichte digitale dienstverlening. Zo zijn de waterschappen een betrouwbare digitale overheid voor inwoners, bedrijven en samenwerkingspartners.
Wet- en regelgeving
Er zijn veel wetten met betrekking tot de digitale dienstverlening van overheden waar de waterschappen aan moeten voldoen. Enkele wetten waaraan gedacht kan worden aan Wet open overheid (Woo) Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv), Wet digitale overheid (Wdo), Single Digital Gateway verordening (SDG), Digitaal Stelstel Omgevingswet (DSO) en de EIDAS-verordening. Ook zal op korte termijn de nieuwe Algemene informatiewet inwerkingtreden die voor de samenhang moet zorgen tussen de bestaande wet- en regelgeving op het gebied van informatievoorziening en informatiehuishouding. De invoering van de AI-verordening zal ook impact hebben op de inrichting van de digitale dienstverlening bij de waterschappen.
Waterschap sector-brede aanpak
Naast het naleven van de geldende wet- en regelgeving per waterschap, is er ook een gezamenlijke themagroep opgericht om te voldoen aan de eisen voor de dienstverlening. Deze is gevormd door betrokken waterschapcollega’s van de 21 waterschappen, medewerkers van de Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis. De themagroep streeft naar het zijn van een kennisplatform en klankbord voor elkaar. De themagroep zorgt voor verbinding en voortgang op de vele onderwerpen die tot het domein dienstverlening bij waterschappen gerekend mogen worden, waarbij de vele aspecten van wetgeven voor en digitalisering van de dienstverlening.