Data

De waterschappen zien data als een kostbaar bezit, onmisbaar voor ons werk. Daarom realiseren wij een eenduidige, waterschapsbrede informatiehuishouding. Dit betekent dat we afspraken maken over eigendom, eigenaarschap, gebruik, kwaliteit, opslag, en onstsluiting van data, voor nu en in de toekomst.
Standpunt:

Waterschappen werken datagedreven, als sector en als individuele waterschappen, en benutten de (meer)waarde van data.

Data vormt de basis van alle digitale technologieën en beïnvloedt steeds meer de werkzaamheden, ons beleid en de bestuurlijke keuzes. Data is een belangrijk bezit voor de waterschappen en heeft daarom een prominente plek in de bedrijfsvoering.

Onze bestuurlijke ambitie is om in 2027 datagedreven te werken, als individueel waterschap en als sector.

Datastrategie

Om de bovengenoemde ambitie te realiseren is er waterschapssectorbrede en individuele datastrategie nodig. Momenteel zijn de waterschappen samen bezig om deze vorm te geven. Dit is een onderdeel van de uitwerking van het thema De meerwaarde van data uit de Vaarkaart. In de datastrategie stellen wij de ambitie, waarden en focus vast en de strategie om deze te behalen. Dit bestaat uit de governance, wet- en regelgeving, informatievoorzieningen, platformen en kennis- en competentieontwikkeling. Tijdens het opstellen van de datastrategie wordt er gebruik gemaakt van de Interbestuurlijke Datastrategie voor verantwoorde inzet van data voor maatschappelijke opgaven.

GEO-informatie en open data

Veel informatie die de waterschappen gebruiken bevat topografische elementen. Daarom hebben de waterschappen groot belang bij geo-informatie. Hoe komen de waterschappen aan die informatie en hoe delen ze die? De waterschappen bespreken dit in de subwerkgroep geo-informatie van de Unie van Waterschappen. De waterschappen delen hun data via het Gegevensknooppunt Waterschappen, PDOK en data,overheid.nl. Daarnaast hebben sommige waterschappen hun eigen open dataportalen.

Begin 2017 heeft de Unie een handreiking voor open data uitgebracht om de waterschappen op weg te helpen met het gebruiken en beschikbaar stellen van open data. Sommige data worden al door de waterschappen als open data beschikbaar gesteld. Bijvoorbeeld vanuit wettelijke verplichtingen als INSPIRE en de Kader Richtlijn Water (KRW). Bij het uitwisselen van gegevens worden de waterschappen ondersteund door het Waterschapshuis en het Informatiehuis Water.

Waterschapsgrenzen

Geo-informatie die vaak over de waterschappen wordt opgevraagd betreft de waterschapsgrenzen. Deze zijn hier te vinden:

> Waterschapskaart

> Waterschapsgrenzen

Basisregistraties

De waterschappen zijn bronhouder van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) en de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Daarnaast zijn ze gebruiker van de andere basisregistraties: Basisregistratie Personen (BRP), Handelsregister (HR), Basisregistratie Waardering onroerende zaken (WOZ), Basisregistratie Kadaster (BRK) en Basisregistratie Topografie (BRT). Waterschappen delen eigen informatie met derden en hergebruiken zelf ook informatie die al bij andere overheden bekend is. Daarnaast hebben alle basisregistraties ook een wettelijke grondslag

Via de Rijksfactuur betalen de waterschappen jaarlijks hun bijdrage aan de inputfinanciering van deze basisregistraties (m.u.v. de BRP, waarvoor ieder waterschap nog apart betaalt).

Verder zit de Unie van Waterschappen in de Waarderingskamer (WOZ), het sectoroverleg Belastingen (BRP), de Gebruikersraad Handelsregister (HR) en de gebruikersraad Kadaster (BRK, BRT, inclusief gebruikersoverleggen).

Federatief datastelsel

Samen met stakeholders ontwikkelt het programma Realisatie Interbestuurlijke Datastrategie Nederland (IBDS) een Federatief Datastelsel (FDS) voor datadeling voor de aanpak van grote maatschappelijke opgaven. Het FDS schept een kader van afspraken, standaarden en voorzieningen waardoor data-aanbieders en data-afnemers op uniforme wijze data kunnen uitwisselen.

De ontwikkeling van het FDS is een meerjarig project dat door de data-aanbieders en data-afnemers gezamenlijk wordt opgepakt. Om mee te praten en mee te denken over de gezamenlijke koers, afspraken en standaarden van het stelsel kunnen data-aanbieders in een aantal processtappen deelnemen. Vanuit de Unie van Waterschappen en het Waterschapshuis hebben de waterschappen contact opgenomen met het FDS en is de FDS-intentieverklaring getekend.


Medewerkers bij dit thema

Juridisch beleidsadviseur digitale overheid
Strategisch beleidsadviseur digitalisering
Beleidsadviseur digitale overheid