
Sinds de herintroductie van de bever in 1988 is de populatie explosief gegroeid tot ruim 7.000 exemplaren. De terugkeer van deze beschermde diersoort draagt bij aan ecologisch herstel en een grotere biodiversiteit. Tegelijkertijd veroorzaakt de bever steeds vaker schade door graverij aan dijken, oevers en andere infrastructuur. De waterschappen investeerden al miljoenen in het herstellen van schade om overstromingen te voorkomen en in preventieve maatregelen om graverij door bevers tegen te gaan.
Vraag om landelijke beveraanpak
“De waterschappen hebben lang om deze nationale beveraanpak gevraagd, omdat er bijvoorbeeld veel verschillen waren tussen de provincies”, aldus bestuurder Annette van Velde van de Unie van Waterschappen. “Met deze nationale aanpak is er een bredere kijk waarin waterveiligheid en veiligheid van infrastructuur (zoals wegen of spoorwegen) worden meegenomen. Met de landelijke beveraanpak wordt een nationaal beverprotocol, waar wenselijk juridisch verankerd in faunabeheerplannen, beverbeheerplannen of andere juridische instrumenten. De landelijke aanpak zorgt ervoor dat we met respect voor de bever én met oog voor waterveiligheid kunnen handelen.”
Meer veiligheidsrisico’s en kosten als populatie bevers blijft toenemen
De waterschappen zijn tevreden met de nieuwe afspraken, maar hebben ook hun zorgen geuit bij alle partners. In Nederland leven we samen met de bever. Het gaat goed met deze beschermde soort: zowel het aantal dieren als hun verspreiding neemt toe. Toch blijft het vinden van evenwicht tussen bescherming en beheer een lastige opgave in het laaggelegen Nederland waar ruimte schaars is. Bevers vervullen een nuttige rol in het ecosysteem, maar veroorzaken ook ecologische, hydrologische en economische problemen. Hun gravende activiteiten ondermijnen waterkeringen en wegen. Dat leidt tot veiligheidsrisico’s en hoge kosten voor extra inspecties en herstelwerkzaamheden. Als de beverpopulatie blijft groeien, verwachten de waterschappen dat deze problemen in de toekomst verder toenemen.
Samenwerken: Kenniscentrum Bever
De Unie van Waterschappen, STOWA, Rijkswaterstaat, ProRail, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Zoogdiervereniging werken ook samen in het Kenniscentrum Bever. Omdat de beverpopulatie in Nederland verder groeit, neemt ook de behoefte aan informatie toe. Kenniscentrum Bever heeft als doel het delen van kennis, het bundelen van krachten en het op een duurzame wijze samen te leven met de bever. STOWA heeft daarnaast het initiatief genomen om Europese organisaties die bezig zijn met bevermanagement en – meer specifiek met graverij door bevers – samen te brengen.
Meer informatie
> Voorstel landelijke beveraanpak
> Standpunt Unie van Waterschappen over bever
> Kenniscentrum Bever