Digitale transformatie

De wereld verandert en digitaliseert in rap tempo. Dit biedt kansen om dingen anders en slimmer te doen. Tegelijkertijd brengt het digitale tijdperk nieuwe risico’s en dilemma’s met zich mee en zijn we steeds afhankelijker van een goed functionerende ICT-infrastructuur en -dienstverlening.
Standpunt:

De digitale transformatie heeft een grote invloed op het werk van de waterschappen.

Het is belangrijk dat er binnen het waterschap een klimaat is waar digitale transformatie wordt gestimuleerd en waar de medewerkers de ruimte krijgen om met innovaties aan de slag te gaan.

Wat is de digitale transformatie?

De wereld verandert en digitaliseert in rap tempo. Dit biedt kansen om dingen anders en slimmer te doen. Tegelijkertijd brengt het digitale tijdperk nieuwe risico’s en dilemma’s met zich mee en zijn we steeds afhankelijker van een goed functionerende ICT-infrastructuur- en dienstverlening. Digitale transformatie is de fundamentele verandering van organisaties en hun processen om klaar te zijn voor digitale innovaties, waarbij de gebruiker en het maatschappelijke doel centraal staan.

Wat betekent digitale transformatie voor de waterschappen?

De digitale transformatie heeft een grote impact op ons dagelijks leven. De technologische ontwikkelingen gaan hard en zorgen voor een enorme dynamiek. Dit biedt anderzijds ook slimme oplossingen voor waterbeheer. Rioolwaterzuiveringen, gemalen, rioleringen, stuwen en sluizen zijn al complexe informatiesystemen geworden, die vaak op afstand bestuurd worden. Dijken zijn ‘slim’ gemaakt en bevatten sensoren die de waterschappen van waardevolle informatie voorzien. Zelfs een op het oog eenvoudig proces als grasmaaien is al afhankelijk geworden van informatie die een drone toestuurt.

Kansen van digitalisering

Om alle kansen te grijpen die de informatiesamenleving de waterschappen biedt, zullen de waterschappen moeten leren zich sneller aan te passen aan de voortdurende veranderingen in de digitale wereld. De digitale transformatie gaat over de ontwikkeling naar een lerende en wendbare organisatie die kan omgaan met digitale technieken en deze ook gericht kan toepassen, met een solide digitale basis. Zodat de waterschappen maatschappelijke meerwaarde kunnen blijven bieden. Het is noodzakelijk om gestructureerd in te zetten op de digitale transformatie om de primaire taken goed uit te blijven voeren en in te spelen op de uitdagingen die worden voorzien.

Daarnaast hebben waterschappen te maken met (Europese en nationale) wet- en regelgeving. De wetten verlangen en verplichten de waterschappen om digitale infrastructuur beter in te richten en informatiehuishouding op orde te krijgen. Vaak is die regelgeving gericht op de communicatie met burgers en bedrijven, die op een transparante en duidelijke manier moet plaatsvinden. De ambitie van de waterschappen is dat in 2030 ieder waterschap toegerust is om digitale innovaties en datagedreven werken passend in te zetten voor hun opgaves.

Digitale trends

Er spelen veel verschillende trends en ontwikkelingen in het digitale domein, die de waterschappen kansen maar ook uitdagingen bieden. De waterschappen zien dit als de belangrijkste trends:

  • De veranderende arbeidsmarkt maakt het bevorderen van digitale vaardigheden en levenslang leren essentieel. Ook moeten de waterschappen inspelen op een krappe arbeidsmarkt.
  • De verschuiving naar een netwerksamenleving vraagt om flexibiliteit in processen, bemensing en aansturing. Vooral de dienstverlening naar burgers en bedrijven verandert door de digitale mogelijkheden.
  • De continu opkomende technologieën vragen vooral om samenwerking. Alleen op die manier wordt kennis en kunde efficiënt ingezet en wordt voorkomen dat het wiel meerdere keren worden uitgevonden.
  • Toenemende dataficering (er wordt veel meer data gecreëerd in de werkprocessen) biedt waterschappen veel kansen om hun processen efficiënter en effectiever in te richten, maar vraagt ook om een goede informatiehuishouding.
  • Aangetast vertrouwen van inwoners in digitale toepassingen van de overheid bij inwoners zorgt ervoor dat het noodzakelijk is om verantwoord en bewust gebruik te maken van digitale technologieën.
  • De 24/7-maatschappij biedt waterschappen de mogelijkheid om veel en laagdrempelig in contact te staan met inwoners, maar het kan ook leiden tot onrealistische verwachtingen.

AI-kompas-cover-beeld- digitale transformatie

Deze trends zijn in meer detail uitgewerkt in de Vaarkaart.

> Lees de Vaarkaart Digitale Transformatie voor meer informatie over de bestuurlijke ambities en de visie van de waterschappen rond de digitale transformatie


Medewerkers bij dit thema

Juridisch beleidsadviseur digitale overheid
Strategisch beleidsadviseur digitalisering
Beleidsadviseur digitale overheid
Programmaleider Moderne Overheid
Beleidsadviseur moderne overheid