Transparante overheid

Een burger of bedrijf mag ervan uit gaan dat de waterschappen transparant en helder in hun afwegingen zijn en dat essentiële informatie betrouwbaar en eenvoudig toegankelijk is. Daarbij zijn de data van waterschappen ook relevant voor andere partijen en werken de waterschappen daarom aan een goede ontsluiting van die data.
Standpunt:

Het is voor de waterschappen cruciaal dat er gestandaardiseerde en consistente metadata komen die met krachtige zoekmechanisme op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk zijn.

Voor de burger is het belangrijk dat dit bij elke overheid op dezelfde wijze gebeurd. De huidige Woo-index is niet voldoende om dit doel te bereiken. Een landelijke aanpak zou de waterschappen helpen.

Data worden door de waterschappen gedeeld en gebruikt via landelijk en Europees afgesproken voorzieningen. Het beschikbaar blijven stellen van data valt onder het thema Toekomstbestendig digitaal.

Archiefbeheer

De digitalisering stelt waterschappen voor de uitdaging om informatie duurzaam te bewaren en toegankelijk te houden. Door de digitale informatierevolutie verandert de interactie tussen overheid, bedrijven en burgers in rap tempo. De toegang tot (en behoefte aan) digitale informatie groeit met de dag. In een nieuwe archiefwet worden de kaders geschetst waaraan overheidsorganisaties moeten voldoen om informatie duurzaam toegankelijk te houden. De verwachting is dat de nieuwe archiefwet medio 2026 in werking gaat treden.

Dankzij archivering kunnen de waterschappen gebruikmaken van informatie die al bekend is, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Zo hoeven de gegevens niet opnieuw te worden opgevraagd. En kan de informatie ook door derden worden hergebruikt. De Unie van Waterschappen zet zich in voor duurzaam beheer van digitale informatie bij de waterschappen.

Wet open overheid

De Unie van Waterschappen werkt samen met de waterschappen in het kader van de Wet Open Overheid aan een meerjarenplan om de digitale archieven van de waterschappen op orde te krijgen. Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) officieel ingegaan. De Woo is de opvolger van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en regelt het recht van burgers op informatie van de overheid, waaronder de waterschappen. Zo krijgt iedereen meer inzicht in het handelen van de overheid. Waterschappen onderkennen het belang om transparant te kunnen zijn naar de maatschappij en werken daarom ook toe naar werkwijzen die op een toekomstbestendige manier inzicht geven in het verleden.

Door de waterschappen is een sectoraal meerjarenplan opgesteld voor het op orde brengen van de informatiehuishouding en transparant beschikbaar stellen van data.

Bedrijfsvergelijkingen

Om inzicht te geven in het werk dat de waterschappen doen, en om van elkaar te leren en samen te verbeteren faciliteert de Unie van Waterschappen voor de waterschappen bedrijfsvergelijkingen. Alle waterschappen leveren jaarlijks gegevens aan over hun prestaties en kosten. Die gegevens vormen de basis voor verschillende bedrijfsvergelijkingen. De resultaten zijn online beschikbaar via het WAVES dashboard en de onderliggende WAVES databank.


Medewerkers bij dit thema

Beleidsadviseur bedrijfsvergelijkingen