Waterschappen aanwezig op InnovatieExpo

2 november 2023

Op 2 november was de InnovatieExpo 2023 in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Ook de waterschappen waren erbij. Luzette Kroon, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, en Peter Verlaan, directeur bij waterschap Aa en Maas verzorgden een subsessie. Waterschap Vechtstromen was vertegenwoordigd op het Twentse Klimaatplein.

Tijdens de InnovatieExpo maakten de 2.000 deelnemers kennis met 40 sprekers en 80 innovaties. Ook de waterschappen deden mee met diverse innovatieve projecten. Studenten van de hogeschool Saxion uit Enschede ontwierpen samen met onder meer waterschap Vechtstromen een innovatief klimaatplein dat voorzien is van veel groen, schaduw en een regentuin. Luzette Kroon, portefeuillehouder innovatie in het bestuur van de Unie van Waterschappen, gaf samen met Peter Verlaan, directeur bij waterschap Aan een Maas, een presentatie over de waterschappen als innovator.

Aanjagers voor innovatie

“De waterschappen bestaan uit echte doeners. Onze medewerkers staan met de laarzen in de klei en zijn dag en nacht bezig met gezond en voldoende water en het beschermen van de inwoners en het land tegen overstromingen. Hierbij kijken we vooruit en innoveren we,” legt Kroon uit. “Overheden zijn daarbij een grote aanjager voor innovatie. We bepalen een groot deel van de Europese economie en maken de regels voor het innovatieklimaat. Daarnaast jagen we onderzoek en kennisontwikkeling na.”

Innovatieve overheden

“De waterschappen werken al 800 jaar aan sterke dijken, schoon en voldoende water. Met zo’n leeftijd is je imago al snel een beetje stoffig, maar niets is minder waar,” vult Verlaan aan. “Er zijn de afgelopen jaren veel rollen bijgekomen voor de waterschappen. We zijn niet alleen waterbeheerder. We zijn ook energieleverancier, dragen bij aan klimaatneutraliteit, zijn grondstoffenproducent, slibverwerker en zoetwaterleverancier. Ons werk is dan ook uiterst dynamisch en avontuurlijk.”

InnovatieExpo

Het innovatieprogramma InnovatieX (voorheen Innovatie-Estafette) verbindt bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de overheid. Om samen de innovatiekracht op maatschappelijke transities binnen de fysieke leefomgeving, waaronder water en bodem, te vergroten organiseert het de InnovatieExpo.

Waterinnovatieprijs

Luzette Kroon en Peter Verlaan gaven in hun subsessie ook aan dat de waterschappen altijd op zoek zijn naar nieuwe manieren om waterbeheer beter, goedkoper en duurzamer te maken. De waterschappen organiseren in dat kader om het jaar een Waterinnovatieprijs. Ken of werk jij ook aan een waterinnovatie? Waterschappers, bedrijven, start-ups, kennis- en onderwijsinstellingen, non-profitorganisaties en frisdenkers van jong tot oud worden uitgenodigd om hun innovatie in te dienen voor de Waterinnovatieprijs 2023/24. Dit kan tot 12 november. De prijsuitreiking is op 1 februari 2024 tijdens het Waterinnovatiefestival in Utrecht. Kijk voor meer informatie op waterinnovatieprijs.nl of winnovatie.nl.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn