Wat is de gedragscode?
De gedragscode bestendig beheer en onderhoud bevat afspraken en regels voor het beheren en onderhouden van waterwegen, met als doel zowel de veiligheid van de waterwegen te waarborgen als flora en fauna te beschermen. Met deze gedragscode hoeven de waterschappen geen natuurvergunningen aan te vragen bij de provincie voor de werkzaamheden die zij uitvoeren, zoals het maaien van oevers en keringen, schonen en baggeren van watergangen, onderhoud aan stuwen en gemalen, en wegen.
De gedragscode van 2025
De huidige gedragscode geldt vanaf 1 april 2025. Deze is aangepast aan de Omgevingswet van 2024 en de strengere regelgeving. Twee belangrijke onderdelen van deze gedragscode gaan over de habitatsbenadering en het gebruik van de klepelmaaier.
Ecologisch beheer
De habitatbenadering is een vorm van ecologisch beheer. Deze hebben de waterschappen in de gedragscode van 2025 aangescherpt. Het is verplicht om in de winter vegetatie te sparen in en langs de watergang. Onder druk staande soorten zoals kleine marterachtigen, zangvogels, roofvogels en uilen profiteren hiervan. Daarnaast regelt de gedragscode dat de oever die met de meeste begroeiing het broedseizoen ingaat, en dus de meeste broedvogels trekt, pas na het broedseizoen wordt gemaaid.
Klepelen
Striktere natuurwetgeving dringt erop aan dat er minder gemaaid wordt met een klepelmaaier, die vegetatie in stukjes hakt. In de gedragscode zijn voor de waterschappen een aantal uitzonderingssituaties opgenomen waar zij nog wel gebruik mogen maken van deze maaier om de veiligheid van hun medewerkers te garanderen, bijvoorbeeld bij het maaien van steile taluds.