
Impact van de droogte
De aanhoudende droogte wordt steeds zichtbaarder in de natuur en de plantengroei en heeft ook impact op de landbouwgewassen. Er zijn meldingen van waterkwaliteitsproblemen zoals blauwalg, zuurstofloosheid en botulisme.
Regionale droogtemaatregelen
Waterschappen blijven zoveel mogelijk water vasthouden. In Zuid-, Midden- en Oost- Nederland gelden tijdelijke verboden voor het onttrekken van oppervlaktewater, in Zuidoost-Nederland geldt dit ook voor het onttrekken van grondwater. Lokaal worden maatregelen genomen om droogval van ecologisch kwetsbare beken te voorkomen, onder andere door het beperken van waterafvoer via vistrappen. Ook inspecteren waterschappen droogtegevoelige keringen.
Zoetwatervoorziening
Het IJsselmeer en Markermeer houden een verhoogd waterpeil van -12,5 cm NAP aan. De tijdelijke pompinstallatie bij Eefde voert extra water aan naar de Twentekanalen. De Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) en Doorvoer Krimpenerwaard zijn in werking gesteld om West-Nederland van extra zoet water te voorzien en verzilting tegen te gaan.
Verwachtingen
De weersverwachtingen zijn op dit moment gunstiger dan eerder gedacht. Na het weekend wordt er meer neerslag verwacht in Nederland en Duitsland, waardoor het neerslagtekort afvlakt en de afvoer van de Rijn stijgt. De waterbeheerders monitoren de situatie. Op 22 juli verschijnt weer een update van de landelijke droogtemonitor.
> Bekijk al onze berichtgeving over de droogte in ons droogteblog