Educatie

De Unie van Waterschappen wil het waterbewustzijn van Nederlanders vergroten. Daarom werken de waterschappen aan manieren om de kennis over het waterbeheer in het onderwijs op te nemen.
Standpunt:

Waterbewustzijn vergroten is belangrijk bij kinderen en jongeren.

Dat is nodig om hun eigen invloed op de leefomgeving te begrijpen door het gebruik van water en ruimte voor water, maar ook om de invloed van die leefomgeving op henzelf te begrijpen. Denk aan droogte, wateroverlast of overstromingen.

Het onderwijs is er mede op gericht om kinderen en jongeren op te leiden tot actieve burgers. Kennis over het waterschap, de democratie van de waterschappen en wat je zelf kunt bijdragen aan goed waterbeheer hoort daarbij.

Kinderen

Al meer dan 40 jaar leert Droppie Water leerlingen in het basisonderwijs alles over water. De website, www.droppiewater.nl is speels, leerzaam en interactief. Kinderen komen op een grappige manier van alles te weten over water en waterschappen: droge voeten, sterke dijken en voldoende schoon water.

Jongeren

Om jongeren meer bij het werk van de waterschappen te betrekken, is het Jeugdwaterschap bedacht. Bij een groot aantal waterschappen is er een jeugdbestuurder van tussen de 14 tot en met 18 jaar die het waterschap naar jongeren toe vertegenwoordigt. Alle jeugdbestuurders bij elkaar vormen het Jeugdwaterschap.

Ook probeert de Unie van Waterschappen invloed uit te oefenen op de actualisatie van de kerndoelen en examenprogramma’s van de vakken waar water een rol speelt. De Unie verbindt daarnaast de educatieadviseurs van de 21 waterschappen met elkaar én met onderwijsorganisaties, zodat educatiematerialen gezamenlijk ontwikkeld en gedeeld worden. Om te zorgen dat dit materiaal aansluit bij het curriculum en de vraag van docenten, onderhoudt de Unie contacten met onderwijsorganisaties, zoals het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, het Nederlands Instituut voor Biologie en ProDemos. Deze vakorganisaties adviseren de waterschappen, zodat het educatiemateriaal aansluit bij het curriculum en de vraag van docenten.

Jongvolwassenen

Om meer aandacht te besteden aan water in groene mbo-opleidingen werken de waterschappen samen met het centrum voor Innovatie en Vakmanschap Groen.

Wat doet de Unie van Waterschappen?

De Unie van Waterschappen werkt samen met gemeenten, provincies, drinkwaterbedrijven en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Ons Water aan het vergroten van waterbewustzijn, met bijvoorbeeld de website watereducatie.nl waar docenten lesmateriaal, opdrachten en andere informatie kunnen vinden. Op waterschappen.nl vinden docenten een selectie aan informatie en lesmiddelen van de waterschappen.

Verder ondersteunt de Unie de waterschappen bij de onderlinge samenwerking voor educatie. Daarvoor is een landelijke educatiestrategie opgesteld, met een focus op thema’s en doelgroepen in het onderwijs.  


Medewerkers bij dit thema

Educatieadviseur
Programmaleider Vereniging en Communicatie en Bestuurlijk Juridische Zaken