
Interbestuurlijk overleg
De eerste motie, ingediend door Kamerlid Gabriëls (GroenLinks-PvdA), vraagt om het inrichten van een interbestuurlijk overleg over bouwregelgeving, waarbij medeoverheden zoals VNG, IPO en de Unie actief worden betrokken bij de beoordeling van de STOER-aanbevelingen. Deze motie werd door het kabinet ontraden en daarom haalde de motie geen meerderheid.
Snelheid en daadkracht
De tweede motie, ingediend door Kamerlid Buijsse (VVD), roept het kabinet op om voortvarend aan de slag te gaan met de aanbevelingen van de adviescommissie STOER en de Kamer daarover uiterlijk half oktober te informeren. Deze motie kreeg een positief advies van het kabinet en werd daarom aangenomen.
Betrekken van medeoverheden
De Unie van Waterschappen heeft eerder haar zorgen geuit over de snelheid en reikwijdte van de voorstellen in STOER. Het schrappen van regels kan niet los worden gezien van de uitvoeringspraktijk. Juist decentrale overheden zoals waterschappen spelen een belangrijke rol in het borgen van ruimtelijke kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in de gebouwde omgeving. Regelgeving moet niet alleen minder, maar vooral beter.
De Unie van Waterschappen pleit dan ook, net als de indieners van de moties, voor het goed betrekken van medeoverheden bij de beoordeling van de voorstellen uit STOER. Een interbestuurlijke overlegstructuur kan bijdragen aan het zorgvuldig afwegen van nut en noodzaak van regels en aan uitvoerbare, toekomstbestendige oplossingen voor de woningbouwopgave.
De Unie van Waterschappen blijft het proces rondom STOER kritisch volgen en draagt graag bij aan een constructieve dialoog over betere bouwregelgeving.