Internationale samenwerking voor slimme stroomgebieden

19 mei 2025

Waterprofessionals uit heel Europa kwamen op 13 juni naar het Poolse Warschau om de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer te bespreken. Onderwerp van gesprek was de Community of Practice (CoP) on Water Smart River Basins. De officiële lancering van deze CoP vond plaats tijdens de jaarlijkse conferentie Water Knowledge Europe (WKE) en markeert een stap in de Europese samenwerking op het gebied van waterbeheer.

Lancering Community of Practice on Water Smart River Basins

Dit jaar werd Water Knowledge Europe (WKE) voor het eerst buiten Brussel georganiseerd. De conferentie vond plaats in Polen, momenteel voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Luzette Kroon, portefeuillehouder Internationaal bij de Unie van Waterschappen, is voorzitter van de CoP. Tijdens de openingssessie lichtte zij de ambities van de CoP toe. Namelijk bijdragen aan duurzaam waterbeheer door:

  • het versterken van grensoverschrijdende samenwerking tussen overheden in stroomgebieden;
  • het organiseren van dialoog tussen bedrijven, overheden en burgers over klimaatrisico’s en waterweerbaarheid;
  • het bevorderen van kennisuitwisseling tussen publieke en private partijen.

Lessen uit de praktijk: keynote en paneldiscussie

Judith ter Maat van Deltares – een internationaal gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van water – verzorgde de keynote. Ze deelde ervaringen uit het EU-project STARS4Water. Binnen dit project wordt waterbeschikbaarheid en -management in zeven rivierbekkens in Europa bestudeerd. Ook lichtte ze de ervaring van Deltares in grensoverschrijdend waterbeheer toe, zoals het JCAR-ATRACE programma.

Aansluitend vond een high-level paneldiscussie plaats onder leiding van Jan van der Steen (EU-zaken, Unie van Waterschappen & Vewin). Hier deelden panelleden Krzysztof Kutek (Arcadis Polen), Birgit Vogel (ICPDR), Jan Hofman (Universiteit van Bath) en Luzette Kroon hun ervaringen met stroomgebiedbeheer in verschillende Europese contexten. Ze spraken onder meer over de noodzaak van robuuste wetgevingskaders, de rol van innovatieve technologieën, en het belang van het betrekken van burgers bij klimaatadaptatie. Het panel benadrukte de essentie voor samenwerking tussen actoren en over landsgrenzen heen om de uitdagingen van droogte, overstromingen en vervuiling effectief aan te pakken.

Rondetafel met thematische expertgroepen

In de middag werd in kleinere groepen verder gesproken over specifieke thema’s. Dit gebeurde in de vorm van een rondetafel van de vijf thematische expertgroepen van Water Europe. Deze sessies vormden een belangrijke schakel tussen de bestaande expertise binnen Water Europe en de ambities van de nieuwe CoP. De expertgroep Digital Water Systems, vertegenwoordigd door Eloisa Vargiu, ging in op de vraag welke digitale innovaties het beheer van stroomgebieden kunnen verbeteren. Jan Hofman reflecteerde namens expertgroep Zero Pollution & Health op manieren om rivieren schoon en gezond te houden. Fabrizio Lagasco van expertgroep Grey-Green Infrastructure & Nature-Based Solutions besprak hoe infrastructuur kan bijdragen aan klimaatadaptatie. Magdalena Rzeczkowska belichtte uit naam van de expertgroep Water & Finance wat er nodig is aan financiële middelen en samenwerking tussen overheid, markt en burgers. En tot slot deelde Lydia Lamvakeridou-Lyroudia vanuit de groep International Cooperation inzichten over wat we kunnen leren van andere landen. Deze thematische verdieping zorgde voor waardevolle input en versterkte de verbinding tussen de CoP en het bredere Europese netwerk van waterexperts.

Samen bouwen aan waterweerbare stroomgebieden

De lancering van de CoP markeert een stap in de Europese samenwerking op het gebied van waterbeheer. Door kennis en ervaringen te bundelen wil de CoP bijdragen aan toekomstbestendige, klimaatadaptieve stroomgebieden. Waterbeheerders leren van elkaar. Dutch Water Authorities blijft zich inzetten voor een sterke positie van Nederland in dit Europese netwerk.

Deel dit via: