Programma Waterinnovatiefestival en deelsessies bekend

22 januari 2024

Het volledige programma voor het Waterinnovatiefestival is bekend en staat vol inspirerende en innovatie sprekers. Naast onder meer de uitreiking van de Waterinnovatieprijs 2023/’24, een plenair gesprek met Luzette Kroon (bestuurslid van de Unie van Waterschappen) en een presentatie van het prestigieuze Brunel Solar Team is er keuze uit een vijftal deelsessies. Iedereen kan één sessie volgen.

vier mensen die elkaar high-five geven met erboven tekst Teamwork
vier mensen die elkaar high-five geven met erboven tekst Teamwork

Keuze uit vijfdeelsessies

  • Tom Pots – Opschalen van data-innovaties: het opstarten van kansrijke dataprojecten
  • Meinke van Oenen & Wavemakers United – De toekomst van water: innovatie & participatie
  • Wetsus, het instituut voor duurzame watertechnologie – Sneak preview van innovaties waar bedrijven en waterschappen nu aan werken op de campus van Wetsus. Wat kunnen we nog beter doen?
  • Het Waterschapshuis – Het getransformeerde waterschap: The Big Water Hack en de Vaarkaart
  • Hoe gaat het met de prijswinnaars van de Waterinnovatieprijs 2021?

Tom Pots – Opschalen van data-innovaties: het opstarten van kansrijke dataprojecten

Hoe kun je maatschappelijke vraagstukken verbeteren op basis van data? Tom Pots is een veelgevraagd keynote-spreker over de verandering van datagestuurd werken. Hij werkt intensief samen met hoogleraar Frans Feldberg, die in de ochtend voorafgaand aan het festival spreekt tijdens een bestuurlijke bijeenkomst. Als adviseur en trainer helpt Tom organisaties om deze verandering geloofwaardig vorm te geven. Tom is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam als programmaleider en docent van de leergang Datagedreven Sturing in de Publieke Sector.

Meinke van Oenen & Wavemakers United – De toekomst van water: innovatie & participatie

Hoe overbrug je de kloof tussen de jonge generatie en de watersector om zo de innovatie en toekomst van water te versterken? De jonge en meervoudig bekroonde impact-ondernemer Meinke van Oenen vertelt over haar reis als jongere binnen de watersector en haar innovatie Algaenius om waterschaarste tegen te gaan. Wavemakers United legt uit hoe zij jongeren enthousiasmeren voor water. Met aan het eind een interactieve sessie over hoe jij binnen jouw organisatie jongerenparticipatie kan verbeteren!

Wetsus – Sneak preview innovaties: wat kunnen we nog beter doen?

Op welke innovaties zitten de waterschappen te wachten? En hoe kunnen we die nog meer versnellen? Leon Korving, themacoördinator fosfaatherstel bij Wetsus, deelt de visie van Wetsus op het versnellen van innovaties in de watersector. Hij gaat in gesprek met de aanwezigen en twee partners over hoe zij innovaties naar de praktijk brengen:

  • Magnetische winning van ijzerfosfaat uit slib – Saskia Hanneman, Waterschapsbedrijf Limburg
  • Slimme monitoring van de waterkwaliteit – Martijn Wagterveld, Aqua.Earth/Wetsus

Het Waterschapshuis – Het getransformeerde waterschap: The Big Water Hack en de Vaarkaart

We zijn lerende en wendbare waterschappen die op alle niveaus verantwoord omgaan met data en digitale technologie. Maar wat betekent dat in de praktijk? En hoe ziet een getransformeerd waterschap eruit? Tijdens The Big Water Hack op 24 en 25 januari gaan deelnemers van deze sociale hackathon op zoek naar antwoorden op die vragen. Het Waterschapshuis deelt de resultaten in deze deelsessie en presenteert de Vaarkaart, de bestuurlijke visie van de waterschappen op het thema Digitale Transformatie. Het getransformeerde waterschap is daarin een van de hoofdthema’s.

Hoe gaat het met de prijswinnaars Waterinnovatieprijs 2021?

Presentator Maarten Bouwhuis gaat tijdens een interactieve sessie in gesprek met de vier prijswinnaars van de Waterinnovatieprijs 2021. Hoe is het de innovaties de afgelopen tijd vergaan, waar staan ze nu, welke dilemma’s kwamen ze tegen? Waarom is iets wel of niet gelukt en wat valt daarvan te leren?

Vooraf aanmelden voor een deelsessie is niet nodig. Bezoekers bepalen op het Waterinnovatiefestival zelf welke deelsessie en welk deel van het programma ze bezoeken. Let op: aanmelden voor het festival kan tot uiterlijk donderdag 25 januari.

> Bekijk het volledige programma van het Waterinnovatiefestival

> Ga naar het aanmeldformulier

> Lees meer over de Waterinnovatieprijs

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn