
Grote opgaven, schaarse ruimte
Nederland staat op een kruispunt van complexe en urgente maatschappelijke en ruimtelijke opgaven. In het landelijke gebied komen veel opgaven samen, waaronder natuurherstel, klimaatadaptatie, landbouw, bereikbaarheid en economische ontwikkeling. Dit terwijl de grond schaars is.
Zorgen over negatieve effecten op gezondheid, water en natuur
Beleid en regelingen die op landelijk niveau worden gemaakt, moeten worden uitgevoerd in de regio. Door het stikstofbeleid zijn er bijvoorbeeld beëindigingsregelingen voor boeren, waardoor permanente graslanden verdwijnen. Gemeenten en waterschappen maken zich zorgen over alternatieve invulling van dit soort graslanden. Omzetting van (blijvend) grasland naar andere teelten zoals sierteelt leidt namelijk tot een toename van het gebruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en water, met negatieve gevolgen voor natuur, water, bodem en volksgezondheid.
Brief aan ministeries
Daarom roepen gemeenten en waterschappen het Rijk op om dit vraagstuk samen op te pakken. VNG, K80 en de Unie van Waterschappen hebben daarom een brief gestuurd naar de ministers van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Infrastructuur en Waterstaat (IenW). In de brief staat: “Werk met ons samen in de regio. Geef richting, bied juridische steun en zorg voor duidelijke, landelijke kaders. Alleen samen maken we toekomstbestendige keuzes voor ons land.”