Tweede Kamerverkiezingen

De waterschappen vragen richting de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober 2025 aandacht voor waterveiligheid, schoon water en een toekomstbestendige leefomgeving. De uitdagingen zijn urgent: dijkversterkingen, droogte, wateroverlast en vervuiling nemen toe. De waterschappen vragen een nieuw kabinet om te investeren in maatregelen en ruimte te reserveren voor water. Op die manier kunnen huidige en volgende generaties profijt hebben van de besluiten die nu worden genomen.

Nieuwbouwwijk in de polder. Veel waterpartijen. op de voorgrond nog polderlandschap en op de achter grond de stad. In het beeld het logo #destemvanwater.

Om Nederland leefbaar te houden voor volgende generaties, vragen de waterschappen om doordachte keuzes en langetermijnbeleid. Water is daarbij geen detail, maar de basis waarop ruimtelijke plannen gestoeld moeten zijn.

Water en bodem sturend

De woningnood vraagt om versnelling van de woningbouw. Maar bouwen moet klimaatbestendig en waterveilig. Waterschappen pleiten voor duidelijke kaders aan de voorkant, zodat water en bodem sturend zijn bij de inrichting van Nederland. Dit voorkomt schade, versnelt procedures en geeft projectontwikkelaars houvast.

Dijken versterken = zekerheid voor de toekomst

De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken is in volle gang. Om de afgesproken doelen te halen, zijn extra investeringen in het Hoogwaterbeschermingsprogramma noodzakelijk. Waterschappen willen zekerheid dat er ook voor de lange termijn voldoende budget is om de dijken toekomstbestendig te houden.

Weerbare samenleving

Toenemende weersextremen, militaire dreigingen en cyberaanvallen vragen om een robuuste infrastructuur. Waterschappen beschermen vitale voorzieningen en vragen om investeringen in crisisbeheer, kennis en capaciteit.

Landelijk gebied en natuur: water als kans

Voor een toekomstbestendig landelijk gebied is een integrale aanpak nodig. Watermaatregelen kunnen snel bijdragen aan natuurherstel, klimaatadaptatie en een robuust landelijk gebied. Waterschappen investeren hier de komende jaren 1,4 miljard euro in. Het Rijk moet deze inzet ondersteunen met beleid en middelen.

Schoon water begint bij de bron

Ondanks vergaande zuivering komen er nog steeds te veel schadelijke stoffen in het water terecht. Waterschappen vragen het Rijk om een strenger stoffenbeleid, inclusief verboden op PFAS en betere toelatingseisen voor gewasbeschermingsmiddelen. Alleen zo kunnen we de doelen voor waterkwaliteit halen.

Rijksregie noodzakelijk

Om écht stappen te zetten in het halen van bijvoorbeeld de Kaderrichtlijn Water-doelen en natuurherstel, maar ook voor de versnelling in de woningbouwopgave, is regie van het Rijk essentieel. Waterschappen vragen om duidelijk mestbeleid en toetsing van middelen op hun effect op waterkwaliteit, maar ook om meer daadkracht en besluitvaardigheid met oog voor de uitvoeringskracht in de regio.

Kortom: investeer nu in waterveiligheid, schoon water en een robuuste leefomgeving. Waterschappen staan klaar om mee te bouwen aan een toekomstbestendig Nederland.

> Lees de complete inzet #WatWaterschappenWillen

Actueel

> In ons blog Verkiezingen 2025 staat al het relevante nieuws


Medewerkers bij dit thema

Programmaleider Vereniging en Communicatie en Bestuurlijk Juridische Zaken
Adviseur Public Affairs
Communicatieadviseur