Verstandige besluiten voor de toekomst
In het hoofdlijnenakkoord was al aandacht voor een aantal wateronderwerpen. De waterschappen roepen het nieuwe kabinet op om nu de verstandige besluiten te nemen waar we nu en in de toekomst profijt van hebben:
- Zorg ervoor dat nieuwe woningen en bedrijfsterreinen voorbereid zijn op extreem weer;
- Reserveer nu extra ruimte en geld om de Nederlandse dijken veilig te houden;
- Maak gebruik van eenvoudige waterbeheermaatregelen om snel natuurherstel te realiseren en toekomstperspectief te bieden voor de landbouw – draai aan de Waterknop!
- Pak watervervuiling bij de bron aan met strengere wet- en regelgeving.
Lobby samen met andere koepels
In de lobby richting het nieuwe kabinet werkt de Unie van Waterschappen samen met andere koepelorganisaties van decentrale overheden. Dit zijn onder meer het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De decentrale overheden willen samen met het Rijk optrekken bij het belangrijke werk dat moet worden gedaan. Grote thema’s zoals bestaanszekerheid, woningbouw, klimaat en energie, landelijk gebied en water vormen de kern van hun eind januari voorgestelde agenda voor Nederland.
Op donderdag 28 maart zaten de gemeenten, provincies en waterschappen aan de onderhandelingstafel bij de formerende partijen. De Unie van Waterschappen trekt daarnaast samen op met de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin), zoals met de Water in actie-week in maart.
Waterwoordvoerders Tweede Kamer
Op 6 december 2023 is de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Elke partij heeft een waterwoordvoerder aangewezen. De Unie van Waterschappen maakt kennis met alle waterwoordvoerders en nodigt hen uit voor werkbezoeken aan het waterschap in de regio waar zij wonen.
> Lees de inzet van de waterschappen voor het nieuwe kabinet