Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) bezoekt waterschap De Dommel

18 november 2024

Op vrijdag 15 november bracht Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga (D66) een werkbezoek aan waterschap De Dommel in Brabant. Kamerleden laten zich regelmatig door de 21 waterschappen informeren over waterbeheer in de praktijk. Bamenga kreeg van dagelijks bestuurders Mado Ruijs en Vincent Lokin uitleg over het werk van de waterschappen. Ze gingen onder andere in gesprek over waterkwaliteit, het principe van ‘water en bodem sturend’, droogte, de Kaderrichtlijn Water (KRW) en waterveiligheid.

Kamerlid Bamenga met vier anderen tijdens het werkbezoek
Kamerlid Bamenga met vier anderen tijdens het werkbezoek

Klimaatrobuust Beekdal Sint-Oedenrode

Bamenga bezocht rivier de Dommel en het project klimaatrobuust Beekdal Sint-Oedenrode. Hij kreeg er het belang van ‘water en bodem sturend’ te zien. Het waterschap werkt hier met diverse partners aan bescherming van de bebouwde kom tegen overstromingen, te zorgen voor voldoende water bij droogte en de aanleg van een ecologische verbindingszone. De noodzaak van het project werd in december 2023 nog eens bevestigd. Toen bereikte het waterpeil van rivier de Dommel een cruciaal hoog punt.

Inbreng voor jaarlijks Wetgevingsoverleg Water

Het gesprek leverde Bamenga input op voor het jaarlijkse Wetgevingsoverleg Water op maandag 18 november in de Tweede Kamer. Bijvoorbeeld over waterkwaliteit. Het is zeer de vraag of Nederland de doelen van de KRW gaat halen. Waterschappen zetten hiervoor alle zeilen bij om in ieder geval de gevraagde maatregelen uit te voeren. De waterschappen willen een strenger toelatingsbeleid van giftige stoffen, duidelijke normen, en meer investeringen in toezicht en handhaving. Ze vragen de regering ook om innovatie te stimuleren voor alternatieven voor giftige stoffen, en om vervuilers verantwoordelijk te maken voor de gevolgen van giflozingen.

Daarnaast stond waterveiligheid op de agenda. Dit najaar moeten de waterschappen en het Rijk besluiten over de financiering van dijkversterkingen die in de periode 2030 – 2036 worden uitgevoerd. Er is daarvoor op korte termijn € 1,25 miljard extra van de waterschappen nodig en € 1,25 miljard van het Rijk.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn