Unie van Waterschappen treft staatssecretaris over Nederlandse Digitaliseringsstrategie

7 november 2024

Op maandagavond 4 november waren bestuurder Vincent Lokin en MT-lid Marianne Krug namens de Unie van Waterschappen bij een diner pensant van staatssecretaris Zsolt Szabó. Hij organiseerde dit diner in het kader van de totstandkoming van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS). Lokin en Krug stelden de prioriteiten van de waterschappen voor deze strategie aan de orde.

Samenwerking als één overheid

Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werkt een overheidsbreed schrijfteam onder coördinatie van staatssecretaris Szabó aan de nieuwe NDS. Het ministerie wil hiermee het digitaliseringsbeleid voor de komende jaren in hoofdlijnen vaststellen, en mensen in Nederland als één overheid bedienen. Daarvoor is meer en betere samenwerking tussen Rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen en publieke dienstverleners belangrijk, schrijft het ministerie. De NDS moet een heldere richting geven voor hoe digitale technologie kan bijdragen aan onze samenleving.

Richting bepalen

Tijdens het diner wilde de staatssecretaris samen met collega-bestuurders richting bepalen voor de strategie. Vincent Lokin kaartte de belangrijkste punten namens de waterschappen aan. Zo vroeg hij aandacht voor digitale transformatie, cyberweerbaarheid en de implementatie van wet- en regelgeving.

Samenwerken noodzakelijk

“Dat de staatssecretaris op deze manier de samenwerking aangaat is een compliment waard”, reageert Lokin. “Het is belangrijk om als overheden onderling van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Ook voor effectiviteit en efficiëntie is samen optrekken noodzakelijk.”

Hij ziet wel risico’s voor het uitwerken van de strategie. “De uitvoerig gebeurt met bestaande middelen, gekoppeld aan de bestaande digitaliseringsagenda’s. Omdat de ambities binnen de NDS nog niet gedefinieerd zijn en de middelen hiervoor op verschillende begrotingen staan, is het moeilijk te toetsen in hoeverre deze gereserveerde bedragen volstaan. Wij zullen daarom aandringen op een pragmatische strategie die ook tot uitvoering komt. Dat geldt in elk geval voor een aantal belangrijke thema’s zoals datagedreven werken, de inzet van AI en natuurlijk de implementatie van de grote hoeveelheid digitaliseringswetten.”

Aandachtspunten waterschappen

Voor de waterschappen is het belangrijk dat datagedreven werken, toekomstbestendig digitaliseren, privacywetgeving en wet- en regelgeving rond het gebruik van AI terugkomen in de NDS. Van september tot en met november ligt de focus van de staatssecretaris op het opstarten en prioriteren. In de volgende fase worden de prioriteiten gesteld, uitgewerkt en geformaliseerd. In de loop van 2025 moet de NDS worden opgeleverd.

> Lees meer over digitalisering bij de waterschappen

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn