Terugblik Waterschapscongres 2024: “Waterbeheer uitdagender dan ooit”

25 juni 2024

Op donderdag 20 juni organiseerde de Unie van Waterschappen het eerste Waterschapscongres, bij congrescentrum Spant! in Bussum. Het congres is de opvolger van de traditionele Bestuurdersdag en de Waterschapsdag, en speciaal voor algemeen en dagelijks bestuursleden, de directie, voorzitters en secretaris-directeuren van de waterschappen. Centraal stond het thema ‘Uitdagender dan ooit’.

Uitdagingen waterbeheer

De middag startte met een plenair programma onder leiding van dagvoorzitter Tamara Markus. Een muzikale act met trommels én water bracht meteen energie in de zaal en zorgde voor plassen water op het podium: een metafoor voor natte voeten, een van de groeiende uitdagingen van de waterschappen. Andere uitdagingen zijn onder meer de zeespiegelstijging, bodemdaling, langere periodes van droogte en hevige regen en steeds meer schadelijke stoffen in het oppervlaktewater. Een openingsvideo toonde waarom die uitdagingen nu groter zijn dan ooit.

Belang van ontmoeting

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen, heette de bestuurders welkom: “Dit Waterschapscongres komt precies op het goede moment, een jaar nadat jullie allemaal zijn gekozen als bestuurders. In dat jaar bezochten we vanuit de Unie alle waterschappen, in een zogeheten Roadshow. Daaruit bleek hoe belangrijk jullie samenwerking vinden, ook over de waterschapsgrenzen heen. De groeiende uitdagingen maken de onderlinge ontmoeting zo belangrijk. Onze omgeving vertrouwt erop dat we juist in deze uitdagende tijden goede besluiten nemen. Daarom zijn we in het bestuur gegaan, en daarom zijn we nu hier samen: om met elkaar en voor elkaar goede beslissingen te maken.”

Indrukwekkend verhaal van keynote Jimmy Nelson

Hoofdonderdeel van het plenaire programma was de wereldwijd gerenommeerde fotograaf Jimmy Nelson. Hij vertelde een indrukwekkend verhaal over zijn leven, zijn jeugd op een Britse kostschool en zijn carrière als fotograaf: over kwetsbaarheid tonen, gezien worden, anderen zien, over verschillende culturen en over serendipiteit.

“Jimmy’s verhaal toont ons precies wat nodig is om mensen aan boord te krijgen”, zegt Rogier later op de dag in zijn afsluiting van het plenaire programma. “Om mensen mee te krijgen, moet je elkaar zien. Dat is een mooie boodschap: zie de ander. Ook wij als waterschappen hebben een eigen cultuur. Daar mogen we trots op zijn en die mogen we laten zien en uitdragen.”

Deelsessies en afsluiting

In de namiddag verdeelden de bestuurders zich over acht verschillende interactieve deelsessies. Ze verdiepten zich daarbij in een van de toekomstige kansen en uitdagingen in het waterbeheer. Bekijk hier de presentaties:

De dag werd afgesloten met een ludieke samenvatting van de dag door De Speld Live, een video over de bestuurdersverenigingen en een diner.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn