Datum: 14 januari 2025
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: Ahoy Rotterdam
Organisatie: Waterschappen
Van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 januari 2025 staan de waterschappen op het Waterschapsplein tijdens InfraTech in Ahoy Rotterdam, de beurs voor de infrasector. Ze laten zien hoe ze werken aan duurzame relaties met de markt, overheden, adviesbureaus, kennisinstellingen en (nieuwe) medewerkers. En hoe waterschappen hun werk ook innovatief maken.
> Meld je hier aan, de toegang is gratis
Programma op hoofdlijnen
De thema’s ‘samenwerking versterken’, ‘duurzaamheid zichtbaar maken’ en ‘instroom van nieuwe medewerkers’ staan centraal op het Waterschapsplein voor InfraTech 2025. Verder komen de onderwerpen Waterveiligheid, Waterketen en Watersysteem elke dag terug.
- Dag 1: Opgaven waterschappen
- Dag 2: Voorbeeldprojecten en innovaties
- Dag 3: Blik vooruit en marktdag
- Dag 4: Wrap-up en vervolgplannen
Het Waterschapsplein is in hal 6, standnummer 6.300. Het Waterschapsplein is opgezet om ontmoetingen te stimuleren. Er is een eigen koffiebar met zitjes. In het Waterschapsplein is een theater gemaakt met 30 zitplekken voor het bijwonen van de presentaties.
Voor wie?
- Medewerkers van de waterschappen met een duurzaam hart
- Bedrijven en organisaties die met waterschappen (willen) samenwerken
- Potentiële werknemers en studenten
Dagprogramma’s Waterschapsplein op InfraTech
Dag 1 – dinsdag 14 januari: Opgaven waterschappen in beeld
Dagvoorzitter: Jan-Evert van Veldhoven (waterschap De Dommel)
10 -17 uur: Waterhackaton
Studenten van Van Hall Larenstein leren de watersector beter kennen en gaan op InfraTech aan de slag met watervraagstukken.
10.30 -11.30 uur: Unieke deltavisie op kust en rivieren
- Henk van Norel (waterschap Hunze en Aa’s)
- Bert Bijkerk (waterschap Drenst Overijsselse Delta)
De waterschappen zoeken robuuste oplossingen voor de klimaatverandering met een stijgende zeespiegel en dalende bodem. De kustvisie van waterschap Hunze en Aa’s is gericht op het laten ontstaan van kwelders en voorlanden die de kust ook in de toekomst beschermen. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft een vergelijkbare visie opgesteld voor de IJssel-Vechtdelta met vooroevers en eilanden.
13 -14 uur: De waterketenvisie uit 1853 is nog steeds actueel
- André Struker (Waternet)
- Vincent van Rijsewijk (waterschap De Dommel)
Schoon (drink)water wordt een steeds grotere uitdaging in de toekomst. Schone bronnen worden schaarser en oorspronkelijke innamepunten raken steeds meer vervuild. Door afvalwater ingrijpend te zuiveren kan dit op steeds meer plekken ons drinkwater vervangen. Bovendien biedt dit zuiveringsproces kansen voor het opwekken van energie en het terugwinnen van grondstoffen. Hoe ziet de afvalwaterzuivering van de toekomst eruit?
14.30 -15.30 uur: Digitalisering en standaardisering in de praktijk
- Robbert Bruin (waterschap Vallei en Veluwe)
- Richard Moerenhout (waterschap Hollandse Delta)
Waterschappen kunnen niet zonder digitalisering en standaardisering. Daarmee winnen tools als Bouwwerkinformatiemodellen (BIM) en werkwijzen als Systems Engineering aan belang. Hiermee maken ze hun duurzaamheidsdoelstellingen inzichtelijk. Om de uitdagingen aan te gaan, zijn werkwijzen nodig die de complexiteit behapbaar maken.
16 -17 uur: Lessen uit twee jaar Klimaatneutraal en Circulair Opdrachtgeverschap en Assetmanagement bij de waterschappen (KCAO)
- Bas Nanninga (Unie van Waterschappen)
Wat hebben de waterschappen geleerd van het KCAO-traject? In 2023 zijn de waterschappen het KCAO-traject gestart om de duurzaamheidsambities naar concrete handelingsperspectieven te vertalen voor de waterschapswerken. Dat maakt duurzaam werken in de praktijk een stuk duidelijker en eenvoudiger. KCAO werkt op basis van assetgroepen: gemalen, rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI), oeverconstructies, waterkeringen en transportleidingen.
Dag 2 – woensdag 15 januari: Voorbeeldprojecten en innovaties
Dagvoorzitter: Sylvia van Geffen (hoogheemraadschap van Rijnland)
10.30 – 11.30 uur: Van incidenteel naar continu inzicht in waterkeringen
Hoogheemraadschap van Rijnland is in 2016 gestart met de tweede toetsingsronde van de regionale en overige waterkeringen. Tijdens deze presentatie staat Rijnland stil bij de processen die nodig waren voor de beoordeling van 1220 km aan keringen. Daarbij wordt ingezoomd op de gegevensinwinning voor alle waterkeringsassets, het bouwen van een software-instrumentarium ten behoeve van de toetsing en de interpretatie van de resultaten naar concrete dijkversterkingen en wat daarbij komt kijken. Rijnland geeft ook een beeld hoe ze de komende jaren willen werken aan een continue veiligheidsbeoordeling van de waterkeringen.
13 -14 uur: Wat heeft een F16 met een waterzuivering te maken?
Verdygo is een modulair en duurzaam ontwerp- en bouwconcept voor rioolwaterzuiveringen. De waterschappen en andere ketenpartijen werken hierin nauw samen. Tijdens deze presentatie hoor je hoe dit loopt en welke lessen er te leren zijn van de exploitatie.
14.30 -15.30 uur: Kun je als waterschap wel toekomstbestendig worden gezien de KNMI-scenario’s?
- Erwin de Groot, Elise Voogd en Rob Boumans (hoogheemraadschap van Rijnland)
Het klimaat verandert, dat ervaren we nu al in ons dagelijks werk én leven. Het wordt droger én natter. Het Hoogheemraadschap van Rijnland bereidt zich daarop voor. Zo heeft Rijnland de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in het uitbreiden van de gemalen en het aanleggen van grote piekbergingen. Maar naar alle waarschijnlijkheid is dat niet genoeg en is er meer nodig om ons watersysteem én het gebied klimaatbestendig te houden. Tijdens de presentatie hoor je wat de (mogelijke) impact is van de nieuwste KNMI-klimaatscenario’s en welke maatregelen mogelijk noodzakelijk zijn. Rijnland gaat met de aanwezigen het gesprek aan hoe we ons zo goed en slim als mogelijk op deze toekomst kunnen voorbereiden.
16 -17 uur: Waterschapsgemalen: organisatie-overstijgend leren
- Leon Winthaegen (Waterschap Limburg)
- Hidde Kriele (SWW, Mous Waterbeheer)
De markt voor waterschapsgemalen kenmerkt zich door grote aantallen relatief kleine gemalen en een beperkt aantal grote gemalen. Opgeteld gaat het jaarlijks om een groot volume aan werk. Er werken veel partijen en veel mensen aan deze opgave. We zien een ontwikkeling naar andere aanbestedingsvormen, zoals programmatisch aanbesteden. Daarnaast heeft deze markt behoefte aan kennisdeling op de belangrijke thema’s voor de sector: emissieloos bouwen, materialen hergebruiken, digitaliseren, standaardiseren en implementeren van assetmanagement. Is programmatisch aanbesteden haalbaar voor het mkb? Kan een landelijke klankbordgroep dit faciliteren? Wat zijn de behoeften van opdrachtnemers en opdrachtgevers in deze markt?
Dag 3 – donderdag 16 januari: Blik vooruit en marktdag
Dagvoorzitter: Hendrik Jan Huiting (waterschap Hunze en Aa’s)
10.30 – 11.30 uur: Programmatisch aanbesteden gemalen en stuwen
- Erik Wiggers (waterschap Drents Overijsselse Delta)
- Ewout Aman (Van Heteren Weg- en Waterbouw)
De waterschappen hebben een flinke opgave in het renoveren en vervangen van hun gemalen. In welke mate helpt programmatisch aanbesteden hierbij en kan het duurzame bouwconcept Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen (IFD-bouwen) hierbij ondersteunend zijn? In deze presentatie worden de ervaringen gedeeld en wordt ingezoomd op een raamovereenkomst.
11.30-12.30 uur: Beurssafari
Door klimaatverandering staan de waterschappen voor steeds grotere opgaven. Tijdens deze tocht langs klimaatadaptatie-hotspots op InfraTech zien deelnemers veel verschillende innovatieve oplossingen voor de uitdagingen. Trainees van de waterschappen zijn de tour guides.
Aanmelden voor de safari kan bij Meinke Schouten: meinke.schouten@meinwater.nl.
13 -14 uur: Het is dringen op de waterzuiveringsmarkt
- Lynn Vosman (Universiteit Twente)
- Harry Wisse (Bouwend Nederland)
De opgaven op de waterzuiveringsmarkt zijn groot. Het water moet steeds verder gezuiverd worden, waarbij nieuwe afvalstoffen een negatieve hoofdrol spelen, zoals medicijnresten en Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Daarnaast moeten veel zuiveringsinstallaties gerenoveerd of vervangen worden. Dit zorgt voor een forse belasting op zowel de medewerkers bij de waterschappen als bij de marktpartijen. Deze presentatie biedt de deelnemers een filosofie en werkwijze die hierbij kunnen helpen.
14.30 -15.30 uur: Emissieloos bouwen bij dijkversterkingen
Sprekers: Jeroen Gijzen (DEME-group) en Arjen van den Ouden (waterschap Rivierenland)
Op steeds meer dijken wordt emissieloos gewerkt. Het materieel is beschikbaar, maar het vraagt om nieuwe kennis en een nieuwe rolverdeling bij de opdrachtgever én opdrachtnemer. Tijdens deze sessie leren we meer hierover vanuit praktische ervaring.
Dag 4 – vrijdag 17 januari: Afvalwaterzuivering van de toekomst en veilig werken
Dagvoorzitter: Eduard Windhorst (hoogheemraadschap van Delfland)
10.15 – 11.15 uur: Afvalwaterzuivering van de toekomst
- Remco Verschoor (hoogheemraadschap van Delfland)
Hoe zuiver je water voor een snel groeiend aantal inwoners? In deze sessie vertellen Remco Verschoor, projectdirecteur, en Marloes Gorgels, contractmanager, beiden van Waterzuivering Vergulde Hand, hoe het hoogheemraadschap van Delfland deze uitdaging aanpakt. De afvalwaterzuivering van de toekomst is geurvrij, biedt de mogelijkheid om grondstoffen te hergebruiken en wordt gebouwd met aandacht voor belanghebbenden in de omgeving.
11.30 -12.30 uur: Zo ben ik nu eenmaal: durf jij in de spiegel te kijken?
De complexe opgaven waar we voorstaan als waterschappen eisen soms creatief en ‘out-of-the box’ denken en doen. Ook is het reflecteren op onze huidige manieren van werken van belang. Studio Spaak is een adviesbureau dat organisaties helpt om te veranderen met behulp van komedie en een stukje zelfreflectie. Durf jij in de spiegel te kijken?
12.30 -13.30 uur: Onderschrijvingsmoment: Veilig werken bij en voor de waterschappen
- Pieter Janssen (Kring van Directeuren van Waterschappen, hoogheemraadschap van Delfland)
De waterschappen onderschrijven de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), omdat zij veiligheid als essentieel thema zien voor hun eigen medewerkers én de mensen die werk voor hen verrichten.
> Meld je hier aan, de toegang is gratis