Hein Pieper neemt afscheid als bestuurder van de Unie

8 oktober 2021

Na 6 jaar vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen te zijn geweest, heeft Hein Pieper op 8 oktober in de Ledenvergadering afscheid genomen als bestuurslid. Zijn termijn zit erop. Hij blijft dijkgraaf van waterschap Rijn en IJssel.

De aandachtsgebieden van Pieper waren Internationaal (Blue Deal, Dutch Water Authorities, Bureau Brussel) en Innovatie. Zo is hij jarenlang het gezicht geweest van de Waterinnovatieprijs. Ook is hij lid van de EU Mission Board voor klimaatadaptatie en maatschappelijke transformatie.

Blue Deal

Pieper is de initiatiefnemer van de Blue Deal. Dat is het internationale programma van de 21 waterschappen in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De focus van de Blue Deal ligt op het bieden van hulp en het creëren van kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Maar ook belangrijk is het leren van andere landen om het eigen werk in Nederland te blijven verbeteren.

Wereldwijd waterbeheer

Pieper vindt het samen verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze aarde erg belangrijk. Dat zei hij bijvoorbeeld bij de start van de samenwerking tussen Nederlandse waterschappen en Zuid-Afrika in de Blue Deal in 2020. “We proberen elkaar te stimuleren en te verrijken”, zei hij bij die gelegenheid. “Wereldwijd goed waterbeheer voor miljoenen mensen: dat is een heel grote uitdaging, ook gezien de klimaatverandering.”

Vaticaan

Als theoloog was Pieper vereerd dat hij vorig jaar een bezoek mocht brengen aan Het Vaticaan, waar veel belangstelling is voor het Blue Deal-programma. Hij ontmoette in Vaticaanstad kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson, die benadrukte dat goed waterbeheer essentieel is voor het voortbestaan van de mensheid en de planeet.

Vacatures

Met het vertrek van Pieper is er een vacature ontstaan in het bestuur. Binnenkort vertrekken ook Hetty Klavers en Toine Poppelaars. In de ledenvergadering van december wordt een besluit genomen over de opvolging van deze 3 bestuurders.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn