Terugblik op de verkiezingsdag

15 maart 2023

Nieuwsoverzicht van de waterschapsverkiezingsdag met o.a. 'Premier Rutte brengt zijn stem uit op het kantoor van de Unie van Waterschappen' en 'Stemhulp waterschappen 1000 keer per minuut ingevuld'

Schoon of schoon genoeg. Stem ook! Waterschapsverkiezingen 15 maart
Schoon of schoon genoeg. Stem ook! Waterschapsverkiezingen 15 maart

15 maart – 16.30 uur

Voorlopige verkiezingsuitslag volgt morgenmiddag

De voorlopige verkiezingsuitslag van de waterschapsverkiezingen volgt morgenmiddag laat. Vanavond worden eerst de stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen geteld en daarna pas die voor de waterschapsverkiezingen. Verschillende waterschappen organiseren daarom morgen pas uit hun uitslagenavonden.


15 maart – 15.00 uur

Ook hogere opkomst voor waterschappen dan Provinciale Staten bij Delfland

In het stembureau op het kantoor van het hoogheemraadschap van Delfland, hebben tot 15.00 uur iets meer mensen gestemd voor de waterschapsverkiezingen dan voor de Provinciale Statenverkiezingen.


15 maart – 14.45 uur

Jeugdbestuurder Vallei en Veluwe stemt voor het eerst

Jeugdbestuurder Silas Spieker van waterschap Vallei en Veluwe mag voor het eerst stemmen. Samen met de dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe, Marijn Ornstein, en burgemeester van Brummen, Alex van Hedel, is hij naar het stembureau geweest.

15 maart –14.00 uur

Inclusief stemmen bij de gemeente Woerden

Jeroen Haan, dijkgraaf van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, was vandaag op het stembureau van de gemeente Woerden. Hier wordt stemmen ook voor mensen met een beperking toegankelijk gemaakt: breed stemhokje, audiovisuele ondersteuning, stem mal.

Een stemmal, een hulpmiddel om het mensen met een visuele beperking mogelijk te maken om een stem uit te brengen bij verkiezingen. Daarbij wordt audio-ondersteuning gebruikt waarbij de kandidatenlijsten worden voorgelezen.

15 maart – 13.30 uur

Dijkgraaf Amstel, Gooi en Vecht langs stembureaus

Joyce Sylvester, dijkgraaf van waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gaat langs de stembureaus in haar waterschapsgebied.

15 maart – 12.05 uur

Hogere opkomst voor waterschappen dan Provinciale Staten in Apeldoorn

In de gemeente Apeldoorn hebben vanmorgen tot 10:45 iets meer mensen gestemd voor de waterschapsverkiezingen dan voor de Provinciale Statenverkiezingen. Het verschil is maar klein, met een voorlopige opkomst van 5 procent voor de Provinciale Staten en 5,5 procent voor de waterschapsverkiezingen.

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn vermoedt dat het verschil wordt veroorzaakt doordat in de gemeente meer mensen voor de waterschappen mogen stemmen dan voor de Provinciale Staten.


15 maart –12.00 uur

Stemhulp waterschappen 1000 keer per minuut ingevuld

Op dit moment wordt stemhulp MijnStem voor de waterschapsverkiezingen ongeveer 1.000 keer per minuut ingevuld. Voor vandaag hadden al ruim 2 miljoen mensen de stemhulp ingevuld. De stemhulp voor het hoogheemraadschap van Rijnland is tot nu toe het meest ingevuld.


15 maart – 11.45 uur

Dijkgraaf Scheldestromen gaat langs bij stembureaus

Dijkgraaf Toine Poppelaars van waterschap Scheldestromen gaat vandaag ook langs verschillende stembureaus met commissaris van de Koning Han Polman.

15 maart – 11.00 uur

Dijkgraaf Zuiderzeeland spreekt met studenten over belang waterschapsverkiezingen

Dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland is samen met commissaris van de Koning Leen Verbeek en waarnemend burgemeester Ineke Bakker van de gemeente Lelystad op bezoek bij het Aeres College in Lelystad. Ze spreken de studenten van het Aeres college over stemmen en het belang van verkiezingen. 

15 maart – 10.40 uur

Burgemeester van Rotterdam stemt op waterschapskantoor

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam brengt zijn stem uit op het hoofdkantoor van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

15 maart – 10.35 uur

Dijkgraaf en burgemeester openen bijzonder stembureau hoogheemraadschap

Het stembureau op het hoofdkantoor van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard is woensdagochtend 15 maart om 7:30 uur geopend door dijkgraaf Remco Bosma en burgemeester Maarten Poorter van gemeente Dijk en Waard.

15 maart – 10.20 uur

Deltacommissaris brengt stem uit op waterschapskantoor

Watergraaf Erik de Ridder van waterschap de Dommel ontvangt Deltacommissaris Peter Glas. Peter brengt zijn stem uit op het waterschapshuis in Boxtel.

15 maart – 10.10 uur

Dijkgraaf Wetterskip Fryslân gaat de gemeenten langs

Luzette Kroon, dijkgraaf van Wetterskip Fryslân, gaat samen met Arno Brok, de commissaris van de Koning, de gemeenten langs en startte vanochtend op Vlieland.

15 maart – 9.30 uur

Premier Rutte brengt zijn stem uit op het kantoor van de Unie van Waterschappen

Minister-president Mark Rutte stemt voor de waterschapsverkiezingen op het kantoor van de Unie van Waterschappen.

15 maart – 9.15 uur

Stemmen in de molen bij waterschap Hollandse Delta

Stemmen voor waterschap Hollandse Delta in de Hoeksche Waard kan in de Poldersche molen in Maasdam, een watermolen uit 1749. Ook kan in de Oostmolen in Mijnsheerenland, een watermolen uit 1616, gestemd worden.

15 maart – 9.00 uur

Dijkgraaf Zuiderzeeland stemt samen met commissaris van de Koning en burgemeester

Dijkgraaf Hetty Klavers, commissaris van de Koning Leen Verbeek en burgemeester Roger de Groot brengen hun stem uit in de modelwoning in nieuwbouwwijk Emmelhage in Emmeloord. Door samen te werken kunnen waterschap, provincie en gemeente werken aan toekomstbestendige woningbouw in de Noordoostpolder.

15 maart – 8.00 uur

Waterschap de Dommel legt blauwe loper uit voor stemmers

Waterschap de Dommel heet de stemmers uit Boxtel van harte welkom. De blauwe loper ligt voor ze klaar.

15 maart – 7.30 uur

Hoe zie jij de toekomst van ons water? Stem ook!

Ruim 8 miljoen reizigers hebben op Utrecht Centraal de expositie van de waterschappen kunnen zien. 13 februari, met de aftrap van de opkomst bevorderende campagne van de waterschappen, is de expositie uit de doeken gedaan. De laatste dagen staan medewerkers van de Unie van Waterschappen bij de expositie, om vragen te beantwoorden en meer informatie te geven.

Medewerker op Utrecht Centraal.
Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn