Oproep tot Europees verbod op plastic in vochtige doekjes

10 december 2024

Stichting RIONED, de Unie van Waterschappen en partners in de afvalwatersector overhandigden op dinsdag 10 december een petitie aan de Tweede Kamer met de oproep om vochtige toiletdoekjes plasticvrij te maken. Vochtige doekjes die plastic bevatten zijn zo stevig dat ze ernstige rioolproblemen en milieuvervuiling veroorzaken. Dit leidt tot tientallen miljoenen euro’s per jaar aan onnodige kosten.

groep mensen in hal Tweede Kamer met bord "De bal ligt bij jullie"
groep mensen in hal Tweede Kamer met bord "De bal ligt bij jullie"

Symbolische bal vochtige doekjes

Onder het motto ‘De bal ligt bij jullie: maak vochtige doekjes plasticvrij’ presenteerden de partners een enorme bal van vochtige doekjes aan de vaste Kamercommissie van Infrastructuur en Waterstaat. De bal symboliseert de zogeheten ‘schapen’: proppen die in het riool ontstaan door doekjes die plastic bevatten. Kamerleden Cor Pierik (BBB), Geert Gabriëls (GroenLinks-PvdA), Willem Boutkan (PVV), Natascha Wingelaar (NSC) en Martijn Buijsse (VVD) namen de petitie in ontvangst.

Miljoenen euro’s schade

Vochtige doekjes met plastic die door de wc gespoeld worden veroorzaken jaarlijks miljoenen euro’s aan schade in het rioolstelsel. Ook bij de rioolgemalen en zuiveringen van de waterschappen ontstaan verstoppingen. Dit leidt tot aanzienlijke milieuproblemen en forse kosten. De extra beheerkosten bedragen in Nederland 22 tot 26 miljoen euro per jaar. Dat is een flink deel van de totale rioleringsuitgaven van 600 miljoen euro voor alle Nederlandse gemeenten. Op Europees niveau komt het neer op zo’n 300 miljoen euro aan extra kosten per jaar.

Europees verbod

Met de petitie pleiten de aanbieders voor een Europees verbod onder de Single Use Plastics Directive. Het initiatief wordt dan ook breed gesteund door organisaties die dagelijks de impact van dit probleem ondervinden. Naast initiatiefnemers RIONED en de Unie van Waterschappen zijn dat Techniek Nederland en de Vereniging van Zuiveringsbeheerders. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondersteunt het initiatief.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn