Inbreng waterschappen
De Unie van Waterschappen stuurde vooraf de aandachtspunten van de waterschappen naar de Kamerleden. De inbreng ging in op de onderwerpen waterkwaliteit, waterveiligheid en de leidende rol van water en bodem in ruimtelijke keuzes. Na de vragen van de Kamerleden reageerde minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat.
Waterveiligheid
Diverse Kamerleden vroegen aandacht voor waterveiligheid en het belang van dijkversterkingen binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Voor de komende periode is 1,25 miljard euro extra nodig van de waterschappen en 1,25 miljard van het Rijk. ChristenUnie diende met steun van VVD, BBB, NSC, D66, SGP en GroenLinks-PvdA een motie in om geld vrij te maken. En om waterveiligheid prioriteit te geven binnen de vrije investeringsruimte van het Deltafonds. Dit om vertraging in de dijkversterkingen van het HWBP te voorkomen.
“De inzet van de waterschappen is er”, gaf Grinwis aan. “Wat doet de minister aan het HWBP?” Minister Madlener antwoordde dat alleen eerder geld vrijmaken geen snellere uitvoering betekent. Uitvoeringsruimte en beperkte beschikbaarheid van emissieloos materieel hebben daar volgens hem ook invloed op. Hij gaf aan met de waterschappen in gesprek te zijn over het tijdig opleveren van dijkversterkingsprojecten, en dat het ministerie de aanbevelingen van de Deltacommissaris serieus neemt.
Gedragscode
De gedragscode beheer en onderhoud van de waterschappen was ook een thema tijdens het debat. De BBB vroeg naar een overzicht van de extra kosten die de huidige gedragscode met zich meebrengt, en of de waterschappen compensatie kunnen krijgen. In een reactie gaf minister Madlener aan dat er hierover gesprekken lopen tussen de Unie van Waterschappen en het ministerie van LVVN. En dat dit in ieder geval niet ten koste mag gaan van de waterveiligheid.
Waterkwaliteit
Het ging veel over waterkwaliteit, en met name de Kaderrichtlijn Water (KRW). GroenLinks-PvdA benadrukte dat het belangrijk is om tijdig aan de KRW te voldoen. De EU heeft aangekondigd hierop te zullen gaan handhaven en boetes op te leggen. Het risico is dat hierdoor bouwwerkzaamheden stil komen te liggen. Ook andere partijen wezen hierop en vroegen wat de minister gaat doen om de doelen toch te halen.
Ook waren er vragen over de brandbrief over de PFAS-aanpak, die de waterschappen half november aan de minister verstuurden. Onder meer D66 en Partij voor de Dieren vroegen de minister hierop te reageren. Madlener liet weten de brief gelezen te hebben en met de waterschappen in gesprek te gaan.
Water en bodem sturend
Tot slot kwam de sturende rol van water en bodem veel aan bod. Verschillende Kamerleden vroegen of het eerder ingezette beleid hierover nog geldt. De minister liet weten dat dit zo is Ministers Madlener en Keijzer willen zich richten op wat wel kan en vroeg rekening houden met water en bodem. Hij benoemde de 33 keuzes die hiervoor zijn vastgelegd in de borgingskalender.
Veertien moties ingediend
In totaal werden er veertien moties ingediend. Een aantal hiervan werd ingetrokken of aangehouden na een negatief advies van de minister. Over de overige moties wordt dinsdag 26 november gestemd.