Groen gas

Op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen komt biogas vrij bij het vergistingsproces. Er zijn 320 rioolzuiveringsinstallaties in Nederland, waarvan een kwart vergistingsinstallaties hebben. De waterschappen zijn samen een van de grootste biogasproducenten van Nederland met 134 miljoen kuub geproduceerd biogas in 2023. Het biogas kan gebruikt worden in een warmtekrachtkoppeling (WKK) om elektriciteit en warmte te produceren of er kan groen gas van gemaakt worden. Het groen gas is geschikt om aan het aardgasnet te leveren en kan daarmee gebruikt wordt voor de verwarming van huizen. Ook kan het gebruikt worden als brandstof voor (vracht)auto’s.
Standpunt:

De waterschappen kunnen biogas van de rioolwaterzuivering omzetten naar groen gas. Ze willen dit maatschappelijk waardevol inzetten.

Waterschappen pleiten voor de bijmengverplichting. Uit onderzoek blijkt dat de productie van groen gas bij kleinere vergistingsinstallaties niet rendabel is. Zolang de bijmengverplichting nog niet is ingevoerd, is voor deze installaties een aanpassing van de SDE ++ wenselijk.
Het is nodig dat binnen de SDE++ subsidies het afgevangen CO2 op meer manieren mag worden toegepast dan nu. Dan kan meer CO2 worden afgezet en wordt het rendabel.

Maatschappelijke toepassingen

Bij de productie van groen gas kan CO2 afgevangen worden dat bijvoorbeeld weer in de tuinbouw gebruikt kan worden. Het biogas wordt momenteel zowel gebruikt om de rioolwaterzuiveringsinstallaties van duurzame elektriciteit te voorzien als voor de productie van groen gas. De waterschappen erkennen het maatschappelijk belang van dit waardevolle en duurzame gas en streven ernaar om het biogas maatschappelijk waardevol in te zetten als groen gas. Daarom is afgesproken in de strategische visie Klimaatneutrale waterschappen 2035 om in de regio bij te dragen aan de klimaatneutraliteit en de productie van biogas en groen gas te verhogen.

Productie waterschappen

De waterschappen streven gezamenlijk naar een productie op de rioolwaterzuiveringen van jaarlijks 175 miljoen kuub biogas in 2030. De waterschappen streven voor wat betreft groen gas gezamenlijk naar:

  • Opwaardering van groen gas tot minstens 75% van het sectoraal geproduceerde biogas;
  • Een jaarlijkse productie van 80 miljoen kuub groen gas in 2030;
  • Zoveel mogelijk afvangen en vastleggen van (kort-cyclisch) CO2 bij productie van groen gas.

Versnellingsprogramma Groen Gas

Verschillende waterschappen hebben al een groen gasinstallatie in bedrijf en anderen overwegen om dit binnenkort te gaan doen. Om dit proces te versnellen is er een Versnellingsprogramma Groen Gas actief, waaraan alle 21 waterschappen deelnemen.

Via het Versnellingsprogramma Groen Gas biedt de Unie van Waterschappen in samenwerking met het Rijk ondersteuning aan de waterschappen om de realisatie van groen gasinstallaties te versnellen. Hiervoor is subsidie ontvangen van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.

Netcongestie verzachten

Biogas kan daarnaast ingezet worden om netcongestie tegen te gaan. Door zowel een warmtekrachtkoppeling (WKK) die stroom en warmte maakt, als een groen gas installatie neer te zetten kan er flexibel gestuurd worden. Strategisch kan per moment gekozen worden of ingezet zal worden op de productie van elektriciteit of van groen gas.

Cijfers en grafieken

Waterschappen waarderen steeds meer biogas op tot groen gas. In totaal is er in 2023 134 miljoen m3 biogas geproduceerd. Hiervan is 34 miljoen m3 biogas opgewaardeerd tot 22 miljoen m3 groen gas. Zie figuur 1. De waterschappen hebben de ambitie om in 2030 minstens 75% van de totale biogasproductie om te zetten naar groen gas. In de afgelopen jaren is de opwaardering van groen gas gestaag gestegen. Zie figuur 2.

Figuur 1. Productie en inzet van biogas door de waterschappen in 2023.

Figuur 1. Productie en inzet van biogas door de waterschappen in 2023.
Bron: Klimaatmonitor Waterschappen, verslagjaar 2023 (pdf)

Figuur 2. Ontwikkeling groen gasproductie bij de waterschappen.

Figuur 2. Ontwikkeling groen gasproductie bij de waterschappen.
Bron: Klimaatmonitor Waterschappen, verslagjaar 2023 (pdf)


Medewerkers bij dit thema

MT-lid WDI
Beleidsadviseur Bestuurlijk-Juridische Zaken
Bestuurslid
Beleidsadviseur klimaat en duurzaamheid
Communicatieadviseur