Waterschappen brengen speerpunten naar voren in overhedenoverleg

21 november 2024

Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen hebben samen een rol bij vele grote opgaven waar Nederland voor staat. Er moeten bijvoorbeeld flink meer woningen komen, terwijl de ruimte schaars is. En het is een uitdaging om Nederland voor te bereiden op weersextremen en het zoveel mogelijk beperken van wateroverlast en watertekort. Op 21 november was er een overhedenoverleg om verdere afspraken te maken over de samenwerking. De Unie van Waterschappen heeft de speerpunten van de waterschappen ingebracht.

overhedenoverleg
overhedenoverleg

Bij een overhedenoverleg overlegt een brede afvaardiging vanuit het kabinet met de medeoverheden, onder leiding van de minister-president. Op 21 november stond het overleg in het teken van de uitwerking van het Regeerprogramma. Het kabinet heeft afgelopen zomer richting bepaald op verschillende vraagstukken. De overheden hebben samen in kaart gebracht wat de plannen betekenen voor alle betrokken overheden, en hoe ze hier samen uitvoering aan kunnen geven. De eerste resultaten hiervan lagen op tafel.

Samen optrekken

Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen: “Om te zorgen dat het mogelijk blijft om in Nederland te wonen en ondernemen is het belangrijk dat we zorgen voor veilige dijken en schoon water en dat we wateroverlast en watertekort zoveel mogelijk beperken. Dat kunnen waterschappen niet alleen en de samenwerking met de andere overheden is hierin cruciaal. Het is goed dat we als overheden intensief met elkaar optrekken en vanuit alle perspectieven meedenken over de uitvoerbaarheid van de plannen van het kabinet.”

Speerpunten

De waterschappen hebben een aantal speerpunten in de samenwerking met de andere overheden. Van der Sande: “Het is belangrijk dat we samen verstandige keuzes maken over de inrichting van ons land en het toekomstbestendig bouwen van nieuwe woningen. En dat we ruimte en middelen krijgen om de dijken te kunnen versterken. Met onze gebiedskennis en kennis van het water- en bodemsysteem willen de waterschappen een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige landbouw. En daarbij tegelijkertijd zorgen voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Dit vraagt van veel partijen verantwoordelijkheid. Die onderwerpen brengen wij dus steeds naar voren.”

Zorgen

Bij het overhedenoverleg ging het ook specifiek over zorgen van de decentrale overheden. Bijvoorbeeld over het geld dat beschikbaar is voor gemeenten en provincies en over de uitvoerbaarheid van de plannen. De waterschappen pleiten voor het beschikbaar stellen van voldoende geld van het Rijk om de primaire dijken te versterken en voor een passende financiële bijdrage aan de Wet WOZ. Er moet een goede balans zijn tussen ambities, taken, middelen en uitvoeringskracht. Dat blijft onderwerp van gesprek in de aanloop naar de Voorjaarsnota van het kabinet.

Van papier naar praktijk

Van der Sande heeft de speerpunten van de waterschappen eerder deze week ook al onder de aandacht gebracht bij de voorzitter van het Overhedenoverleg, minister-president Schoof, in een afstemmingsoverleg. Rogier van der Sande: “We blijven de komende tijd volop in gesprek met  Rijk, gemeenten en provincies. Los op de verschillende thema’s met de betrokken bewindspersoon, en ook gezamenlijk. Begin 2025 is er weer een overhedenoverleg. Daar willen we heldere afspraken maken over hoe we de plannen van papier naar de praktijk kunnen brengen en over de middelen die daarvoor beschikbaar zijn.”

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn