Fien Snelting geïnstalleerd als nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

20 december 2022

Fien Snelting (17) is op 20 december door dijkgraaf Hein Pieper van waterschap Rijn en IJssel geïnstalleerd als de nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland. Fien neemt het stokje over van Julia Goets.

Voor de installatie was Fien al te zien in haar rol als jeugddijkgraaf in een video vertoond op het Deltacongres. Fien sluit deze video af met een duidelijke boodschap: iedereen moet in actie komen.

In actie voor het klimaat

Zelf zet Fien zich ook al langere tijd in voor het klimaat, onder andere door zoveel mogelijk de fiets te pakken, vooral tweedehands kleding te kopen en zelfs een zwerfvuilactie in haar buurt te organiseren. Met dat laatste trok ze de aandacht van het waterschap. “Mijn zwerfvuilactie viel op bij waterschap Rijn en IJssel en zo werd ik in 2021 jeugdbestuurder. Ik wist toen eigenlijk nog niets van de waterschappen. Nu weet ik dat zij een grote en belangrijke rol spelen voor water en klimaat. Ik wil daar graag aan bijdragen.”

Jeugdwaterschap

De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Dit zijn jongeren tussen de 14 en 18 jaar. De leden van het Jeugdwaterschap vertegenwoordigen de 21 waterschappen. Het belangrijkste doel van het Jeugdwaterschap is om jongeren bij het werk van de waterschappen te betrekken.

Lessen op scholen

Het komende jaar wil Fien onder andere een speciale les voor op scholen maken, die andere jeugdbestuurders dan ook kunnen gebruiken. “Ik wil jongeren bewust maken van onder meer de klimaatveranderingen en ze stimuleren om daar zelf ook wat aan te doen. Ook wil ik jonge mensen een stem geven, zodat er meer en beter naar ons geluisterd wordt.”

Instagram

De Unie van Waterschappen wenst Fien veel succes komend jaar! Volg het Instagramaccount van het Jeugdwaterschap om op de hoogte te blijven.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn