Start samenwerking met nieuwe bewindslieden

20 augustus 2024

Op maandag 19 augustus heeft de Unie van Waterschappen een tweetal overleggen gehad met nieuwe bewindslieden. Eén overleg met minister-president Schoof en diverse ministers. Daarnaast is er overleg geweest met minister Wiersma, de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

catshuis-rce-kennismaking-samenwerking-bewinsdlieden-unie-van-waterschappen
catshuis-rce-kennismaking-samenwerking-bewinsdlieden-unie-van-waterschappen

Beide overleggen stonden in het teken van een (nadere) kennismaking met gemeenten, provincies en de waterschappen. “Het is goed dat we zo snel met de nieuwe bewindslieden aan tafel zitten,” vertelt Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen. “Deze kennismakingen zijn essentieel om gezamenlijk op koers te blijven bij belangrijke thema’s zoals aanpassen op weersextremen, waarborgen van waterveiligheid en verbeteren van waterkwaliteit.”

Goed gesprek over ambities, taken en middelen

Het overhedenoverleg met minister-president Schoof, minister Uitermark (BZK), minister Heinen (Fin), staatssecretaris Idsinga (Fin) en de koepels IPO, VNG en Unie van Waterschappen vond plaats in het Catshuis. Het was het eerste officiële overleg met de medeoverheden in aanloop naar Prinsjesdag en het Regeerprogramma. Het voornemen is dit Overhedenoverleg twee keer per jaar te houden. Van der Sande: “Het was een waardevol gesprek over ambities, taken en middelen van alle overheden. De nadruk lag in het gesprek op uitvoerbaarheid en de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de uitdagingen waar we voor staan.”

Aandacht voor waterveiligheid, waterkwaliteit en water en bodem sturend

Het overleg ging deels over de financiële uitdagingen. Van der Sande: “Het is belangrijk dat naast de waterschappen ook het Rijk haar financiële verantwoordelijk blijft nemen voor de financiering van het HWBP (Hoogwaterbeschermingsprogramma). Ook moet er meer wettelijke verankering komen voor water en bodem sturend. Zodat ook toekomstige generaties nog fijn kunnen wonen, werken en recreëren in Nederland.” Daarnaast werd gesproken over de bestaande afspraken van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Hierin gaf de Unie aan dat indien we aan de normen willen voldoen, de gezamenlijke overheden nog veel inspanningen moeten verrichten. Tenslotte heeft de Unie aandacht gevraagd voor het tijdig aan tafel zitten bij de andere vakministers, mede gericht op de uitvoerbaarheid van nieuw rijksbeleid en – wetgeving.

Belang van waterkwaliteit en een waterrobuuste leefomgeving benadrukt bij Wiersma

Het overleg met minister Wiersma stond in het teken van een nadere kennismaking met de watersector. Onderwerpen zoals water en bodem sturend, waterkwaliteit, landbouw en natuur stonden hierbij centraal. Tijdens het overleg heeft de Unie aandacht gevraagd voor de aanpassing aan weersextremen en het belang van een gebiedsgerichte aanpak in het kader van de Kaderrichtlijn Water (KRW). Er werd benadrukt dat er landelijke kaders nodig zijn om droogte te bestrijden, terwijl wateroverlast juist meer regionaal aangepakt moet worden. Ook benadrukte de Unie het belang van samenspraak met de waterschappen bij wijzigingen in beleid- en regelgeving rond de KRW, vanwege hun expertise op het gebied van gebieds- en bedrijfsspecifieke verschillen.

Foto Catshuis: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Wikimedia

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn