Afrikaanse regionale bijeenkomst Blue Deal

18 juli 2024

Van 8 tot 11 juli vond in Mombasa, Kenia, een regionale bijeenkomst plaats van Blue Deal-partnerschappen uit zeven Afrikaanse landen. Zij bespraken en ontwikkelden hun kennis over duurzame financiering van integraal waterbeheer.

blue-deal-kenia
blue-deal-kenia

Het vierdaagse programma behandelde onderwerpen over integraal waterbeheer: waterprijsstelling, financiën en Nature-based Solutions. Die werden besproken tijdens workshops, interactieve sessies, plenaire discussies, break-out groepen en een veldbezoek. Verder richtte de bijeenkomst zich op strategieën omtrent het verkrijgen van externe financiering voor waterbeheer.

Waarom een regionale bijeenkomst?

De bijeenkomst werd georganiseerd om kennis verder uit te wisselen nadat enkele Afrikaanse Blue Deal partners hun gezamenlijke uitdagingen rond duurzame financiering ontdekten tijdens het eerste Blue Deal-congres in juni 2023 in Amsterdam. Daar werd de kiem werd gelegd om mogelijkheden voor verdere kennisdeling te faciliteren. En om hun huidige strategieën voor duurzame financiering van IWRM te verbeteren. Deze Afrikaanse Blue Deal-bijeenkomst was het resultaat.

Blue Deal partnerschappen

Blue Deal-partnerschappen uit heel Afrika namen deel aan de bijeenkomst.Afgevaardigden van Burkina Faso, Eswatini, Ethiopië Abbay en Ethiopië Awash, Ghana, Kenia, Mozambique en Zuid-Afrika waren aanwezig. Vertegenwoordigers van Nature 4 Water, het Global Water Partnership en de VNGi waren als partners aanwezig tijdens het evenement en deelden hun expertise.

Resultaat

Gedurende de week bespraken de 40 deelnemers hun huidige ervaringen, creatieve oplossingen, overeenkomstige uitdagingen en belangrijke lessen. Enkele algemene conclusies en waardevolle inzichten komen voort uit deze Afrikaanse regionale bijeenkomst. Deze zijn, onder andere:

  • Inzicht in en kennis over watergebruikers, regelgeving, vergunningverlening en handhaving zijn essentieel om tot duurzame financiering van stroomgebiedsbeheer te komen
  • Binnenlandse experts en expertise op het gebied van financiering en fondsenwerving zijn nodig in de Blue Deal partnerschappen om externe financiering te verkrijgen
  • We kunnen waterbeheer niet solitair realiseren, we hebben de gemeenschap, de partnerschappen en andere instellingen buiten de watersector nodig om de krachten te bundelen.
  • De Nederlandse aanwezige waterschappers deden kennis op over community-based werken en het meenemen van de bevolking bij besluitvorming. Ook deden zij inzichten op over werkmethoden rondom prijsstellingen voor waterbeheer.

De aanwezige partnerschappen zijn toegewijd om acties te verbeteren op het gebied van:

  • de betrokkenheid van belanghebbenden (watergebruikers) bij het prijsstellingsconcept
  • kennisdeling over methodes van dataverzameling binnen landen, aangezien dit essentieel is voor het vaststellen van tarieven en vergoedingen
  • bewustmaking en communicatie op een sociale inclusieve manier rond de voordelen en de waarde van water
  • lobbyen binnen de landen: zichtbaarder worden bij nationaal en lokale overheden om te pleiten voor het belang van goed watermanagement, binnen overlappende sectoren/beleid
Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn