De waterharmonica

Hoogheemraadschap van Delfland


Op de rioolwaterzuivering in Vlaardingen wordt jaarlijks ongeveer 25.000.000.000 liter rioolwater gezuiverd, dat vervolgens direct naar de Noordzee stroomt. Dat is eigenlijk zonde. Als onderdeel van het project S.C.H.O.O.N. is in een ‘Zoetwaterfabriek’ onderzocht hoe het rioolwater nog schoner gemaakt kon worden, zodat het kan worden hergebruikt.

Het water wordt in de Zoetwaterfabriek gedesinfecteerd met ozon en zand. Zwevende deeltjes, medicijnresten en meststoffen worden eruit gefilterd. De volgende stap is om dit schone, maar ‘levenloze’ water uit de Zoetwaterfabriek weer te vitaliseren. Om dat te bereiken wordt het water uit de Zoetwaterfabriek door een rietmoeras geleid, de zogeheten ‘Waterharmonica’. Het water is daardoor lang genoeg in het gebied om weer natuurlijk, zuiver water te worden.

In de laatste stap wordt dat schone, natuurlijke water uit de Zoetwaterfabriek en de Waterharmonica gebruikt om zwemplas de Krabbeplas door te spoelen. Dat doorspoelen veroorzaakt stroming, wat de groei van blauwalg in de zwemplas tegengaat en een remmend effect heeft op de hoeveelheid voedingsstoffen in het water die voor groei van blauwalg kunnen zorgen.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn