Materieel waterschappen op weg naar waterramp Oekraïne

12 juni 2023

Na de verwoesting van de Kachovka- stuwdam in Oekraïne hebben de Europese Unie en het Rijk de 21 waterschappen en Reddingsbrigade Nederland gevraagd om materiële hulp te bieden. Afgelopen week hebben de waterschappen al het beschikbare materieel verzameld. Op maandag 12 juni is het eerste transport van 15 vrachtwagens naar Oekraïne vertrokken.

Materieel noodhulp dat op transport gaat naar Oekraine
Materieel noodhulp dat op transport gaat naar Oekraine

Deze eerste vrachtwagens bevatten onder andere boten, pompen, reddingsboeien, reddingsvesten en waadpakken. Later in de week vertrekken meer colonnes met vrachtwagens uit Nederland naar het rampgebied.

Samenwerking voor noodhulp

Een grote logistieke operatie verzamelde al het materieel uit Nederland de afgelopen dagen in een depot in Vriezenveen, Overijssel. Vanaf deze locatie onder regie van het Rijk transporteren vrachtwagens het materiaal naar het getroffen gebied. Dit gebeurt onder regie van het Rijk. Watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen was namens de 21 Nederlandse waterschappen aanwezig bij het vertrek van het transport. “Als Nederlandse waterbeheerders dragen we graag een steentje bij aan de noodhulp voor deze grote humanitaire waterramp in Oekraïne. Dat doen we samen met de Nederlandse Reddingsbrigade. De afgelopen dagen is er een enorme logistieke operatie uitgevoerd. Het liefst wil je nog sneller handelen om mensen in nood zo snel mogelijk te helpen. Tegelijkertijd besef ik dat deze actie ontzettend snel van de grond is gekomen. Binnen een paar dagen is zwaar materieel uit heel Nederland verzameld en gaat het al op transport. Complimenten voor de mensen die hier de afgelopen dagen dag en nacht aan hebben gewerkt.”

Verwoeste Kachovka- stuwdam

Een 3 kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest. Hierdoor is een groot gebied onder water komen te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. Heel Europa organiseert noodhulp, waaronder Nederland.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn