Nieuwe producten voor duurzaam werken bij KCAO Opleverdag

23 mei 2025

Op 23 mei vond de presentatie van de meest recente uitkomsten van het leer- en ontwikkeltraject Klimaatneutraal en Circulair Assetmanagement en Opdrachtgeverschap (KCAO) plaats. In de afgelopen periode is in de leernetwerken van dit KCAO-traject door de waterschappen hard gewerkt aan nieuwe producten. Hiermee kunnen de waterschappen hun gezamenlijke ambities voor klimaat en circulariteit vertalen naar onder andere interne opdrachten voor waterschapswerken. 

kcao-opleverdag
kcao-opleverdag

Op de KCAO Opleverdag van 23 mei presenteerden de vier leernetwerken drie nieuwe producten:

  • Poster duurzaam assetmanagement
  • Doelenschema voor interne opdrachtverlening
  • Starter-Kit Materialenpaspoorten.

Deze en andere KCAO-producten zijn te vinden via het kennisportaal duurzame-infra.nl.

Duurzame ambities

Waterschappen zorgen voor veilig, voldoende en schoon water. Tegelijkertijd dragen ze actief bij aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het omgaan met en het voorkomen van klimaatverandering en de transitie naar een circulaire economie. Hun gezamenlijke ambities zijn helder.  In 2030 moeten alle nieuwe waterschapsprojecten klimaatneutraal en circulair zijn. Het terugdringen van emissies en de (milieu-)impact van de gebruikte materialen staan hierbij centraal. 

Eigenbelang

Vincent Lokin, bestuurder van de Unie van Waterschappen, benadrukte tegenover de deelnemers het belang van deze transitie: “Zowel op het gebied van klimaat als van grondstoffen hebben we als maatschappij grenzen overschreden. Het is ons gezamenlijk belang om dat recht te trekken. En dat vereist een andere manier van werken. Maar het is ook puur eigenbelang dat we de kraan dichtdraaien. Anders blijven we dweilen met de kraan open. Alleen dan kunnen we het waterbeheer blijven volhouden. We hebben voor onze projecten veel grondstoffen nodig. Door deze grondstoffen slim in te zetten en her te gebruiken blijft ons werk ook in de toekomst haalbaar en betaalbaar.”

KCAO-traject

Het KCAO-traject zet duurzaamheidsambities om naar concrete handelingsperspectieven voor waterschapswerken. Tijdens dit leer- en ontwikkeltraject werkten waterschapscollega’s  aan toepasbare oplossingen. Dit gebeurde in vier leerkringen: watersysteem, waterketen,waterkeringen en materiaalpaspoorten.

Vervolg

Op de KCAO Opleverdag waren ruim tachtig deelnemers aanwezig, waaronder assetmanagers, projectleiders, beleidsmedewerkers, contractmanagers, beheerders, duurzaamheidsmedewerkers en inkoopadviseurs van waterschappen. Evenals deelnemers vanuit andere organisaties, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen zetten alle deelnemers een eerste stap om met de nieuwe producten aan de slag te gaan.

> Bekijk hier de KCAO-producten

> Lees hier meer over eerdere producten uit het KCAO-traject

Deel dit via: