Watermanagement speerpunt in buitenlandbeleid Tweede Kamer

27 november 2024

Onlangs debatteerde de vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp over de begroting voor 2025. Voorafgaand aan het debat gingen diverse Kamerleden in gesprek met de waterschappen en drinkwaterbedrijven over het belang van watermanagement als een van de speerpunten in het buitenlandse handels- en ontwikkelingsbeleid.

tweede-kamer-nieuw-lege-plenaire-zaal-bron-Tweede-Kamer-der-Staten-Generaal
tweede-kamer-nieuw-lege-plenaire-zaal-bron-Tweede-Kamer-der-Staten-Generaal

Blue Deal verankeren in beleidsnotitie

“Het is goed dat watermanagement een belangrijk thema is in de internationale visie van dit kabinet”, zegt bestuurder Luzette Kroon van de Unie van Waterschappen. “Als waterschappen zijn we trots op ons internationale werk en zien we in de praktijk wat het oplevert voor de maatschappij. Het Blue Dealprogramma is op stoom en draagt bij aan handelsbevordering, migratiebeleid en stabiliteit in de wereld. Ik vraag de minister daarom ook om de Blue Deal in ieder geval tot en met 2030 goed te verankeren in de beleidsnotitie voor de verdere uitwerking op internationale samenwerking van de regering. Met het internationale werk gericht op een sterk lokaal bestuur, dienen we direct en duurzaam het belang van Nederland.”

Internationale kennisuitwisseling

“Overal ter wereld merken waterbeheerders de gevolgen van extremer weer. Overstromingen, droogte en een gebrek aan schoon water nemen wereldwijd toe. Daarom is er een toenemende vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer”, aldus Kroon. “En dat is precies wat Nederland te bieden heeft. Met onder andere de Blue Deal deelt Nederland sinds 2018 actief waterkennis en expertise met de wereld en bieden we kansen voor het Nederlandse en lokale bedrijfsleven. Het programma draagt bij aan het behalen van de Sustainable Development Goals. En we halen natuurlijk ook kennis op uit de partnerschappen. Er ontstaan nieuwe ideeën en ervaringen die ook waardevol zijn voor toepassing in Nederland.”

Debat en vervolg

Het kabinet besloot de komende jaren te bezuinigen op internationale samenwerking. De nadruk verschuift naar het waarborgen van het eigen nationale belang en naar prioritaire inzet op thema’s als migratie, veiligheid, internationale handel, voedselzekerheid en watermanagement. Bestaande financieringsverplichtingen, zoals de samenwerking in het Blue Deal programma, krijgen daarbij voorrang.

Verschillende Kamerleden vroegen in het debat aandacht voor het voortzetten van bestaande beleidsdoelstellingen en toezeggingen van Nederland ten aanzien van watermanagement. Hoe het Nederlandse handels-  en ontwikkelingsbeleid er vanaf 2026 precies uit komt te zien, wordt duidelijk in de Beleidsnota die de Minister in het voorjaar van 2025 naar de Tweede Kamer zal sturen. Dan wordt ook duidelijk hoe de Nederlandse inzet voor watermanagement precies vorm krijgt.

Wat is Blue Deal?

De Blue Deal is het internationale programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities), samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het programma startte in 2018 en loopt tot 2030. Het programma bestaat uit zeventien langdurige partnerschappen in vijftien landen. Het doel is bijdragen aan toegang tot voldoende, schoon en veilig water voor 20 miljoen mensen wereldwijd. Dit doet de Blue Deal door het versterken van de waterautoriteiten in de landen waar we werken.

> Lees meer over de Blue Deal

Wat is Dutch Water Authorities?

Onder de naam Dutch Water Authorities werken de Nederlandse waterschappen, onder andere met de Blue Deal, samen met Europese en andere internationale partners. Door internationale samenwerking leren de waterschappen van buitenlandse partners. Er is vanuit het buitenland ook belangstelling voor het Nederlandse waterschapsmodel en de kennis en ervaring die de waterschappen hebben met bijvoorbeeld watergovernance en bescherming tegen hoogwater.

> Lees meer over de internationale samenwerking van de waterschappen

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn