Waterschappen sturen materieel naar Oekraïne

8 juni 2023

De waterschappen reageerden positief op een verzoek van de Europese Unie en het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) om materiële hulp te bieden aan Oekraïne, dat getroffen is door de verwoesting van de Kachovka-stuwdam. Op korte termijn leveren de waterschappen boten, vlotten, reddingsboeien en pompen aan Oekraïne.

hoogwater
hoogwater

Noodhulp

Het ministerie vroeg de hulp van de 21 waterschappen, die graag mee willen werken. BuZa organiseert en coördineert de noodhulp namens Nederland. Het aangeboden materieel speelt daarbij een belangrijke rol.

Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen: “Als Nederlandse waterbeheerders dragen we een steentje bij aan de noodhulp voor deze grote ramp. Niet alleen op korte termijn met materieel, maar eventueel ook op lange termijn met onze (internationale) kennis en expertise op het gebied van waterbeheer. Die kan Dutch Water Authorities bieden samen met alle andere Nederlandse waterpartners.”

Verwoeste Kachovka- stuwdam

Een 3 kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest. Hierdoor is een groot gebied onder water komen te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. Heel Europa organiseert noodhulp, waaronder Nederland.

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn