Wet collectieve warmte aangenomen

3 juli 2025

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde op donderdag 3 juli in met de Wet Collectieve Warmte. De Unie van Waterschappen is verheugd over het aannemen van de wet. “Dit is een belangrijke stap voor het inzetten van aquathermie door de waterschappen.”

voorgevel Tweede Kamer
voorgevel Tweede Kamer

Wet collectieve warmte

De Wet collectieve warmte is de opvolger van de Warmtewet. Met deze wet komt er meer duidelijkheid en structuur in de ontwikkeling van collectieve warmtenetten, en ontstaat er meer ruimte voor publieke en duurzame warmtebronnen zoals aquathermie.

Ontwikkelen van aquathermieprojecten

De waterschappen zijn al jaren actief betrokken bij de ontwikkeling van aquathermieprojecten, waarbij warmte wordt gewonnen uit oppervlakte- of rioolwater. Deze techniek biedt een duurzame, lokale en betrouwbare bron van warmte.

Versnellen energietransitie

Het aannemen van deze wet maakt het voor waterschappen eenvoudiger om, in samenwerking met gemeenten en andere publieke partijen, deze warmte aan te bieden aan warmtenetten. Dit draagt bij aan het versnellen van de energietransitie, het verduurzamen van de gebouwde omgeving en het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen.

Toekomstig warmtebeleid van Nederland

Nu de Tweede Kamer de Wet collectieve warmte heeft aangenomen, ligt de verdere behandeling ervan bij de Eerste Kamer. “Wij kijken uit naar de verdere uitwerking van de wet”, meldt de Unie van Waterschappen. “We blijven ons inzetten om aquathermie een stevige plaats te geven in het toekomstige warmtebeleid van Nederland.”

> Lees meer over de inbreng van de waterschappen
> Lees meer over Aquathermie

Deel dit via: