12 juni eerste Blue Deal-congres

1 juni 2023

De Nederlandse waterschappen krijgen binnenkort buitenlands bezoek. 16 internationale delegaties nemen van 12 t/m 16 juni deel aan het eerste Blue Deal-congres in Amsterdam. De eerste dagen verblijven ze in Amsterdam om vervolgens Nederlandse waterprojecten en waterschappen in heel het land te bezoeken.

De Blue Deal is het internationale programma van de 21 waterschappen, samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Al ruim 6 jaar wordt er met landen van over de hele wereld in partnerschappen samengewerkt en kennis uitgewisseld. Het doel: voor 20 miljoen mensen wereldwijd de toegang tot voldoende, schoon en veilig water verbeteren.

Bezoekers uit de hele wereld

Delegaties uit Argentinië, Burkina Faso, Colombia, eSwatini, Ethiopië, Ghana, Indonesië, Kenia, Mozambique, Palestijnse gebieden, Peru, Roemenië, Vietnam, Zuid-Afrika bezoeken het eerste Blue Deal-congres. Deze internationale partners hebben5 dagen lang de mogelijkheid elkaar en de Nederlandse betrokkenen bij de Blue Deal te leren kennen.

Kennis uitwisselen

Vanwege klimaatverandering is sterk waterbeheer essentieel. Daarom staan de congresdagen in het teken van ontmoeten en kennis uitwisselen. Zodat de partnerlanden van elkaar kunnen leren en met elkaar kunnen samenwerken in de toekomst. Want vergelijkbare uitdagingen op het gebied van water doen zich wereldwijd voor. De Blue Deal wil via dit congres landen samenbrengen, zodat zij ook gezamenlijk naar oplossingen kunnen zoeken en gebruik kunnen maken van elkaars ervaring.

Wat gaat er gebeuren op het congres?

Op 12 juni maken de gasten kennis met het Nederlandse waterbeheer. Ook bespreken ze, samen met Nederlandse bestuurders, de waterproblemen die landen wereldwijd ondervinden. Op 13 juni gaan de deelnemers uiteen in sessies om in te gaan op specifieke onderwerpen, zoals nature-based solutions en stakeholderparticipatie. 14 juni staat in teken van kennis opzoeken in de praktijk. Er worden excursies georganiseerd naar locaties waar wateroplossingen zichtbaar zijn, zoals kunstmatig schiereiland de Zandmotor. Op 15 en 16 juni gaan de delegaties apart van elkaar het land in. Iedere delegatie bezoekt dan 1 van de 21 Nederlandse waterschappen.

Aanmelden voor het congres is niet meer mogelijk. Het congres is alleen te bezoeken door mensen die meewerken aan de Blue Deal.

>Bekijk de Blue Deal trailer op YouTube

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn