Blue Deal versterkt positie Nederlandse bedrijven in internationale watersector

19 december 2024

Het kabinet is het beleid voor ontwikkelingssamenwerking voor de komende jaren aan het vormgeven. Daarom sloot Marieke van Nood, programmamanager van de Blue Deal, op 16 december aan bij een gesprek met Reinette Klever, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Daar liet Van Nood met een aantal voorbeelden zien hoe Dutch Water Authorities via de Blue Deal bijdraagt aan een sterkere positie van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en andere Nederlandse organisaties in de watersector in het buitenland.

blue-deal-klever
blue-deal-klever

Blue Deal draagt bij aan speerpunten kabinet

Het huidige kabinet wil in de ontwikkelingssamenwerking voornamelijk focussen op een aantal speerpunten, waaronder watermanagement en voedselzekerheid. Het wil daarbij inzetten op het versterken van samenwerking en innovatie. Dutch Water Authorities ziet diverse mogelijkheden waarin de Blue Deal bijdraagt aan die punten:  

  • Nederlandse handel versterken: De Blue Deal werkt samen met (regionale) waterautoriteiten in 15 landen. Om in deze landen ook daadwerkelijk projecten in de praktijk te brengen, is kennis en kunde nodig. Vanwege de hoogwaardige expertise van Nederlandse bedrijven op het gebied van watermanagement, zijn Nederlandse bedrijven vaak een logische partner voor adviesdiensten en het leveren van materieel.
  • Bijdragen aan stabiliteit in landen om Europa. Door regionale waterautoriteiten te versterken, kunnen deze instituties het waterbeheer in hun land beter uitvoeren, waardoor de leefomgeving en verbetert en de noodzaak tot migratie vermindert.

Nederlandse adviesbureaus en leveranciers in Ethiopië

In Ethiopië is de Nederlandse watersector, onder andere dankzij de langjarige capaciteitsopbouw van medewerkers van regionale waterautoriteiten en de Ethiopische ministeries in het Blue Deal-programma, in staat om een gedeelte van het enorme watermonitoringsnetwerk (meetinstrumenten) te leveren en adviesdiensten aan te bieden door verschillende adviesbureaus, zoals Acacia Water. Om te zorgen dat deze monitoringsdata ook gebruikt wordt voor beter waterbeheer, werkt de Blue Deal ook samen met NGO’s, zoals Woord & Daad. Van dit betere waterbeheer profiteren alle inwoners van de betreffende stroomgebieden, maar ook Nederlandse bedrijven in de landbouwsector die zich daar gevestigd hebben.

Eerdere investeringen effectief houden in Mozambique

In Mozambique zijn eerder voor meer miljoenen euros aan investeringen gedaan in rioolwaterzuivering en drainagekanalen, met Nederlandse bijdragen. Deze investeringen moeten worden onderhouden. Dit doet het Blue Deal-programma, dat de sanitatie-afdeling van Beira ondersteunt. In samenwerking met de Nederlandse ambassade, Invest International, RVO/Partners voor Water, Rode Kruis NL en VNG International voert de Blue Deal activiteiten uit op het gebied van kennisontwikkeling, assetmanagement, beheer en onderhoud. Zonder deze gezamenlijke ondersteuning zijn de eerdere investeringen niet effectief.

Wat is Blue Deal?

De Blue Deal is het internationale programma van de 21 waterschappen (Dutch Water Authorities), samen met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het programma startte in 2018 en loopt tot 2030. Het programma bestaat uit zeventien langdurige partnerschappen in vijftien landen. Het doel is bijdragen aan toegang tot voldoende, schoon en veilig water voor 20 miljoen mensen wereldwijd. Dit doet de Blue Deal door het versterken van de waterautoriteiten in de landen waar we werken.

> Lees meer over de Blue Deal

Wat is Dutch Water Authorities?

Onder de naam Dutch Water Authorities werken de Nederlandse waterschappen, onder andere met de Blue Deal, samen met Europese en andere internationale partners. Door internationale samenwerking leren de waterschappen van buitenlandse partners. Er is vanuit het buitenland ook belangstelling voor het Nederlandse waterschapsmodel en de kennis en ervaring die de waterschappen hebben met bijvoorbeeld watergovernance en bescherming tegen hoogwater.

> Lees meer over Dutch Water Authorities

Deel dit via:
FacebookTwitterLinkedIn